Programul „Prima casă” ar putea fi modificat

FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com
FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com

Guvernul pregătește modificări pentru programul „Prima Casă”. Acesta ar putea fi redenumit în „O familie, o casă”. Premierul Ludovic Orban e de părere că este nevoie de un plafon care să țină cont de evoluția prețurilor de pe piața imobiliară.

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă, după adoptarea legii. Aici o să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă. Vă rog, în reglementare, să ţineţi cont şi de faptul că, faţă de momentul în care s-a dat reducerea de cotare de TVA, de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800. Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ şi să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a spus Ludovic Orban în ședința de Guvern.

Ministrul Finanțelor a adăugat că programul Prima Casă trebui „modernizat, adus la condițiile de standard de astăzi”. La începutul lunii aprilie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea unei ordonanțe de urgență prin care se modifică unele măsuri din programul „Prima Casă”. Propunerea legislativă a fost făcută de fostul ministrul al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit uneia dintre măsuri, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, să nu depășească valoarea de 4.500 de lei.

Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 de lei. Pe durata contractului de credit, obţinut în cadrul programului, beneficiarul trebuie să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste 1/2 inclusiv dintr-o altă locuinţă situată în mediul urban, cu excepţia celor dobândite prin moştenire.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.