Programul „after school” dispare, iar meditațiile pentru proprii elevi sunt interzise

FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com
FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com

Noul cod de etică din învățământul românesc vine cu modificări importante. Printre altele, programul „after school” ar putea dispărea, pentru că este interzisă perceperea unor taxe pentru activitățile desfășurate în incinta școlii.

Ar putea exista o soluție ca programul after school să continue. O variantă ar fi să fie gratuit, însă dascălii nu vor să facă muncă voluntară. O altă variantă ar fi ca finanțarea programului să se facă prin sponsorizări făcute de asociații de părinți.

Ordinul Ministerului Educației a intrat în vigoare la începutul acestei luni. O altă măsură importantă este aceea prin care profesorilor li se interzice să ofere meditații contra cost propriilor elevi. De asemenea, personalului didactic îi este interzis să folosească baza materială din spațiile de învățământ în vederea obținerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte.

Fostul ministru al Educației, Valentin Popa, a spus la începutul acestei luni, că potrivit noului Cod de Etică pentru învăţământul preuniversitar, profesorii pot acorda meditații, cu excepția elevilor de la clasă, cu cerința ca activitatea să fie fiscalizată.

„Evident că este o activitate care poate fi desfăşurată, doar să fie fiscalizată. Sigur, nu meditaţii la propriii elevi. Evident. În Codul de etică este această prevedere, că nu pot să facă meditaţii cu elevii de la clasă”, a spus Popa, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, odată ce există „un Cod de etică, ce stipulează foarte clar acest lucru, în continuare astfel de situaţii trebuie să fie tratate de comisiile de disciplină de la nivelul fiecărei şcoli”.

„Documentele subsecvente ar trebui să prevadă şi sancţiuni pentru aşa ceva”, a completat Valentin Popa.

Potrivit fostului ministru, prin ordinul 4831/2018 a fost aprobat Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, care funcţionează ca un „contract moral” între părinţi, elevi şi personalul din şcoli, inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic. Codul cuprinde formularea explicită a idealurilor, principiilor şi normelor morale pe care consimt să le respecte personalul din unităţile de învăţământ preuniversitar, inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.