Prognoza meteorologilor străini. Cum va fi vremea iarna aceasta

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Meteorologii străini au realizat o prognoză pentru Europa de Est, iar concluziile lor este că vom avea partede o iarnă blândă, cu termperaturi destul de ridicate pentru acest anotimp. Meteorologii români spun, însă, că trebuie privită cu precauție această prognoză pentru că nu ar surprinde și episoadele cu vreme foarte severă.

„Este o estimare meteorologică a acestei ierni realizată de colegii noștri străini. Trebuie sublinat, totuși, faptul că aceste estimări au un grad de realizare destul de redus. De altfel și colegii noștri specifică acest lucru, pe măsură ce intervalul de timp pentru care se realizează prognoze este mai îndepărtat, gradul de realizare scade.

Este o estimare care se raportează în general la medii și nu surprinde episoadele cu vreme foarte severă.

Însă, în această estimare, se pare într-adevăr, că partea de sud a Europei, inclusiv zona țării noastre, despre care știm că în general este dominată de mase de aer mai cald și mai umed, vor fi predispuse spre apariția furtunilor.

Acestea se pare că vor deveni un lucru destul de constant în această perioadă și vor determina pentru multe zone, cantități mai importante de apă și în consecință și apariția inundațiilor. Se știe că avem nevoie de foarte multă apă. Solul este destul de sărac, de lipsit de umezeală.

Vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod normal și aici vorbim de medie. Este foarte probabil ca zonele montane să fie destul de lipsite de ninsoare până la sfârșitul acestui an, mai probabil ca acestea să apară de la începutul anului viitor”, a spus Alina Şerban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.