Idei de afaceri. Profit din frunze, transformate în îngrășământ

Orădenii au găsit o modalitate inedită de a scoate profit din frunze , folosindu-le ca materie primă la fabricarea îngrăşământului pentru grădină sau ghivece de flori.

Astfel, frunzele care cad în fiecare toamnă pe străzile orașului sunt strânse cu ajutorul unor aspiratoare și transportate la halda ecologică a oraşului, unde sunt transformate în câştiguri de zeci de mii de lei.

După câteva luni de fermentat, compostul rezultat este vândut celor care îl folosesc ca îngrăşământ.  Preţul de vânzare a unei tone de compost este de 140 lei, iar cei care doresc cantităţi mici pot cumpăra cu 10 lei un sac, de 40 de litri.

Anul trecut, halda ecologică a obţinut un profit de aproape 17.000 de lei din compost. Și totul cu o investiție minimă, pentru că materia primă se găseşte din belşug în parcuri și pe străzi.

Profit din frunze : 300 de tone stânse anual

Pentru curățarea orașului și strângerea frunzelor, se folosesc șase utilaje cu ajutorul cărora angajații firmei de salubritate adună sute de tone de frunze, în fiecare toamnă.

Marian Şerfezi, reprezentant al firmei de salubritate din Oradea, a spus că în medie, anual, sunt adunate între 250 și 300 de tone de frunze.  Acestea sunt transportate la staţia de compost, unde sunt sortate manual, tocate şi puse la fermentat în prisme aerisite, între 3 şi 6 luni.

„Dintr-o cantitate de 100 de kilograme de frunze se poate obţine undeva la 50-60 de kilograme de compost organic. Se poate folosi ca atare în sine în agricultură, în pomicultură pentru grădini şi livezi, iar pentru pământ de flori el intră într-un procent de 30-40-50%”, după cum a afirmat Zoltan Kovacs, şeful staţiei de compost a haldei ecologice, pentru digi24.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.