Profesor român, torturat într-o închisoare din China pentru 80 de dolari

FOTO: TryJimmy/Pixabay.com
FOTO: TryJimmy/Pixabay.com

Un profesor român din Cluj a fost condamnat la închisoare în China pentru o fraudă contractuală cu un prejudiuciu de 80 de dolari. Potrivit avocatului său, acesta ar fi fost obligat să lucreze 12 ore pe zi și a fost torturat.

Ministerul Justiției a anunțat că va fi transferat într-un penitenciar din România. Potrivit Hotnews.ro, pe 1 octombrie Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea pedepsei aplicate de instanțele chineze și transfrarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani de închisoare.

Ministerul Justiției transmite că hotărârea Curții de Apel Cluj reprezintă acordul autorităților române pentru transferare, iar după rămânerea definitivă a acestei sentințe Ministerul Justiției din România îl va anunța pe cel din China, al cărui acord este, de asemenea, necesar pentru transferarea profesorului în România.

Marius Balo era profesor la Renmin University din Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing.

S-a stabilit în China în 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, potrivit avocaților săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

A fost condamnat pe 24 martie 2016 la 8 ani de închisoare, susţin avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

„De mai bine de 5 ani, un profesor și antreprenor din Cluj, Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiții inumane și supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranță din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, ignoră suferințele acestuia și refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale și avocaților.

Între timp, cetățeanul român este forțat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-și câștiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală și condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, susțineau, în luna iulie, avocatul Eugen Iordănescu, care îl reprezintă pe profesorul clujean, potrivit Hotnews.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.