Procurorii DIICOT au ridicat o angajată Radio România pentru că a dat informații presei

Gabriela Scraba FOTO: București FM/Alexandru Dolea
Gabriela Scraba FOTO: București FM/Alexandru Dolea

Jurnaliștii de la Libertatea prezintă cazul unei angajate de la Radio România Actualități, care a fost ridicată de DIICOT și învinuită că a trimis informații presei. Este vorba despre Gabriela Scraba, redactorul-șef al redacției muzicale.

Povestea a început în urmă cu doi ani. Cătălin Tolontan scria că președintele Radioului de atunci, Ovidiu Miculescu, face deplasări scumpe și la clasa business.

Imediat, Miculescu și-a dorit să afle cine a dat informațiile. A dat apoi un ordin prin care informațiile respective deveneau date secrete. Apoi a început să pună presiune asupra angajaților din radio ca să afle cine a trimis informațiile.

„Miculescu hăituia oameni aiurea! Unul dintre băieții de la IT era suspectat și fusese deja mutat la poartă! Atunci m-am dus la Mariana Milan, șefa Serviciului Juridic și omul lui Miculescu”, a spus Gabriela Scraba pentru Libertatea.

A recunoscut că a trimis informațiile către Gazetă, pentru a-și apăra colegii. Ovidiu Miculescu a făcut plângere la DIICOT, iar doi procurori au pus-o sub acuzare pentru „transfer neautorizat de date” și „divulgarea de informații secrete”.

O echipă DIICOT a venit acasă, unde locuia alături de fiica ei, în vârstă de 26 de ani, bolnavă de autism, și au ridicat-o pentru interogări. Potrivit cotidianului Libertatea, DIICOT a speculat teama femeii că o continuare a procesului ar fi însemnat că nu-și putea întreține fata cu dizabilități și i-a propus o înțelegere prin care să recunoască faptele și să primească o pedeapsă de 1 an și 3 luni cu suspendare.

„Aș fi semnat orice”, a spus Gabriela Scraba.

Însă, totul s-a schimbat în momentul în care dosarul a ajuns la judecată. Judecătoarea Lucreția Postelnicu, de la Tribunalul București, a respins acordul de recunoaștere a vinovăției și a trimis dosarul înapoi la DIICOT, „în vederea continuării urmării penale”. Judecătoarea a precizat în motivare că o notă internă prin care șeful Radioului public, Ovidiu Miculescu, secretizează informații publice, nu poate fi mai puternică decât legea informațiilor publice. Mai exact, judecătoarea a spus că deplasările șefului Radio România sunt informații publice.

DIICOT a continuat și a făcut apel. Cazul a ajuns la Curtea de Apel București, unde judecătoarele Carmen Alina Gohoreanu și Valerica Voica au respins apelul DIICOT pe 21 iunie 2018.

Puteți citi cele două episoade ale anchetei Libertatea aici și aici

FOTO: București FM/Alexandru Dolea via Pagina de Media

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.