Procurorii au clasat dosarul ”Gerota”. Fostul ofițer MAI a scăpat de acuzații

spitalul gerota
Foto: Spitalul Gerota

Fostul polițist, acuzat că a infectat mai multe cadre medicale de la Spitalul Gerota după ce a mințit că nu a fost în străinătate, a scăpat de urmărirea penală.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și fals în declarații, fapte presupus comise de către o persoană infectată cu virusul SARS-COV-2 și internată în ziua de 5 martie 2020 la Spitalul de urgență ”Profesor doctor Dimitrie Gerota”.

Cazul bărbatului care le-ar fi mințit pe cadrele medicale, declarând că nu a fost plecat în străinătate, a făcut vâlvă în mass-media la începutul pandemiei în România. Presa a relatat la acea dată că fostul polițist, în prezent șef al serviciului de pază din cadrul ADP Sector 4, le-a ascuns medicilor că a fost plecat într-o excursie în străinătate în momentul în care a fost internat.

Deoarece din acest motiv nu l-ar fi considerat un potețial risc, mai multe cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus – inclusiv directorul spitalului – iar unitatea a fost băgată în carantină timp de mai multe săptămâni.

Fostul ofițer MAI a recunoscut că a fost plecat din țară abia în momentul în care rezultatul pentru COVID-19 a fost pozitiv.

Însă procurorii au clasat acum cauza Gerota. Într-un comunicat de presă, aceștia arată că nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat, și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”.

”În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienți, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „inițială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probațiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate”, se arată în comunicatul de presă.

În perioada în care făptuitorul a călătorit în Israel, Israel și Palestina nu se aflau pe lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă pentru care se recomanda carantinare, respectiv autoizolare la domiciliu, motiv pentru care, atât făptuitorul, soţia acestuia, cât şi ceilalţi membri ai grupului organizat cu care a călătorit nu aveau nicio obligaţie în acest sens, la întoarcerea în România din Israel, mai arată procurorii.

Cercetările au stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate, a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel, consideră Parchetul General.

”În ceea ce privește ,,Formularul de evaluare a riscului infecțios la internare”, asumat prin semnătură de făptuitor cu ocazia internării la Spitalul de Urgență „Profesor doctor Dimitrie Gerota”, precizăm că acesta este un document intern și a fost introdus și atașat foii de observație clinică generală la inițiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la data de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecții Asociate Asistenței Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenței infecțiilor”, continuă comunicatul.

Necompletarea conformă a unui astfel de formular, impus prin autoritatea statului, poate constitui elementul material al infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, ceea ce în prezenta cauză nu se aplică, pacientul asumându-şi prin semnătură un formular intern, mai apreciază procurorii care au clasat cauza.

Infracţiunea de „fals în declaraţii” presupune ca acţiunea făptuitorului de a declara necorespunzător adevărul să aibă ca scop producerea unei consecinţe juridice, iar potrivit legii sau împrejurărilor declaraţia în sine să servească la producerea acelei consecinţe urmărite. Cercetările efectuate nu au identificat consecințe juridice produse prin răspunsul neconform oferit de făptuitor, conchid ei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.