Direcția Națională Anticorupție a anunțat că modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală vor avea un ”efect devastator asupra anchetelor penale”.
Alexandra Carmen Lăncrăjan, care instrumentează ancheta în cazul Tel Drum și Liviu Dragnea, cu privire la fraude cu fonduri europene, a răspuns pe Facebook la întrebarea ”De ce te afectează pe tine schimbările din Codul de procedură penală?”.
Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE, cu sprijinul UDMR, al reprezentanților minorităților, cât și, într-o mai mică măsură, al PNL, au depus numeroase amendamente la Codul Penal și Condul de Procedură Penală, folosind ca pretext transpunerea unei directive europene.
Modificările par să vizeze salvarea unor categorii de inculpați, limitând drastic mijloacele de probă.
Astfel, Comisia condusă de Florin Iordache vrea să elimine rapoartele de constatare din rândul probelor, ”având în vedere că acestea sunt întocmite de angajaţi ai acuzării, fiind evident că ele pot fi uşor influenţate de acuzare. În aceste condiţii, singurele probe pe baza cărora instanţele îşi pot fundamenta soluţiile sunt doar expertizele, care trebuie realizate în mod nepărtinitor, obiectiv, cu participarea experţilor-parte desemnaţi şi cu posibilitatea de a se formula apărări”.
Alexandra Carmen Lăncrăjan a comentat acest amendament în termeni duri:
”În anchetă procurorul foloseste constatarea tehnico-ştiintifică pentru o mulţime de situaţii urgente: când vrea sa descopere repede a cui este amprenta într-o spargere de locuinţă, când vrea să stabilească dacă suspectul furniza droguri sau o altă substanta, când vrea să afle care au fost cauzele unei morţi suspecte. Eliminarea constatarii tehnico- ştiintifice dintre probele permise înseamnă ca niciunul dintre aceste cazuri nu va putea fi făcut repede. Daca ai descoperi ca cineva ţi-a furat din casă ai vrea să aştepti o lună să afli cine a fost? Daca ar deceda cineva apropiat ai vrea să ştii acum cauza sau mult mai târziu?”
Coaliția PSD-ALDE a mai propus o modificare foarte controversată:
”Este necesar ca inculpatul să aibă dreptul de a participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală la care doreşte să participe în cursul urmăririi. Astfel, acesta este cel care cunoaşte cel mai bine circumstanţele faptei şi poate să exercite efectiv apărări, având în vedere că avocatul nu ştie ce cunoaşte un martor şi ce ar putea fi acesta întrebat astfel încât să fie aflate cât mai rapid şi mai corect circumstanţele faptelor săvârşite.”
Procuroarea care îl anchetează pe Liviu Dragnea a întrebat, pe Facebook: ”Tu ce ai spune dacă persoana de care îţi este frică te-ar privi în fiecare secundă din audiere?”
”La fel se poate întampla în cazul traficului de persoane, a victimelor violenţei, în cazul grupărilor infracţionale!”, a mai scris Alexandra Carmen Lăncrăjan.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: