Procesul lui Dragnea s-a reluat. Primul termen a durat câteva minute

Liviu Dragnea. Foto: Partidul Social Democrat
Liviu Dragnea. Foto: Partidul Social Democrat

Magistrații Înaltei Curți de Justiție și Casație au decis amânarea primului termen al apelului în dosarul lui Liviu Dragnea pentru data de 5 noiembrie, pentru că unii din inculpați, inclusiv liderul PSD, au cerut un răgaz să-și angajeze avocați.

Liviu Dragnea nu s-a prezentat în fața judecătorilor, însă au venit în fața Înaltei Curți mai mulți susținători ai președintelui PSD, dar și contestatari.

În luna iunie, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Dragnea este acuzat de abuz în serviciu.

În motivarea decizie de condamnare, magistrații spun că președintele PSD a adoptat o conduită nelegală, antisocială și imorală în dezacord cu rangul demnității publice deținute.

„Inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-şi încălca atribuţiile de serviciu, în sensul menţinerii în funcţie a celor două angajate, Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu şi îşi încalcă atribuţiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă şi fişa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute, cu gradul de reprezentare şi cu încrederea oferită de cetăţeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcţiei exercitate şi a bunei desfăşurări a relaţiilor sociale din cadrul instituţiilor publice”, se arată în motivarea judecătorilor.

Procurorii DNA susțin că în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

„În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susțin procurorii DNA.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.