Primul zbor pentru cel mai mare avion de pe Pământ

cel mai mare avion din lume
Foto: Captură YouTube Stratolaunch

Avionul cu cea mai mare deschidere a aripilor din lume a efectuat primul său zbor, relatează BBC.

Aeronava construită de Stratolaunch are o deschidere a aripilor de 117 metri, iar în primul său zbor a reușit să atingă viteza de 274 de km / h.

Avionul a fost construit în deșert, la nord de Los Angeles, SUA, pentru a fi folosit ca „platformă” de lansare a sateliților.

„Am reușit în sfârșit. A fost un moment emoționat să vedem cum zboară această „pasăre””, a spus Jean Floyd, director de sisteme la Stratolaunch, în timpul unei conferințe de presă, potrivit CNN.

Avionul fabricat de compania creată în 2011 de co-fondatorul Microsoft Paul Allen are 6 motoare. Paul Allen a murit în octombrie anul trecut de cancer, la vârsta de 65 de ani.

Scopul aeronavei este de a lansa sateliți pe orbita joasă a Pământului, oferindu-le companiilor private, dar și NASA și Armatei o metodă mai ieftină de a-și trimite sateliții în spațiu.

În primul său zbor, avionul a fost purtat de pilotul Evan Thomas până la înălțimea de 4.570 de metri, iar apoi a fost adus la sol în siguranță, după aproape două ore și jumătate.

Avionul are cea mai mare deschidere a aripilor din lume. Pentru comparație, un Boeing 737 Max are doar aproximativ 60 de metri lățime, iar un Airbus A380, care este la ora actuală cel mai mare avion de pasageri din lume produs în serie, are o lungime a aripilor de 80 de metri.

În ceea ce privește lungimea avionului produs de Stratolaunch, acesta are 72,5 metri, dimensiune apropiată de cea a aviounlui Airbus A380, care are 73 de metri lungime.