Primul tren din lume fără mecanic ce atinge 350 de km/h

primul tren fără mecanic 350 km/h chine
Foto: Captură CCTV / YouTube

Primul tren din lume fără mecanic ce atinge viteza de 350 de kilometri pe oră a fost pus în funcțiune în China, relatează CNN.

În așteptarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din anul 2022 China a construit o linie de cale ferată de mare viteză lungă de 174 de kilometri ce conectează capitala cu orașul Zhangjiakou. Ambele orașe vor găzdui evenimente în cadrul Jocurilor Olimpice.

Trenul care va circula pe această linie nu are mecanic și va atinge o viteză de 350 de kilometri / oră. Astfel, durata călătoriei dintre cele două orașe a fost diminuată de la 2-3 ore la 47 de minute.

Trenul este considerat primul tren inteligent de mare viteză, mai notează CNN.

Linia a fost construită în ultimii 4 ani, iar trenul va opri în 10 stații, inclusiv în Badaling Chang Cheng, cea mai populară porțiune din Marele Zid Chinezesc.

În total, 6 trenuri inteligente conectează cele două orașe pe această linie. Prețul unei călătorii este de 38 de dolari americani.

Vagoanele trenului smart au semnal 5G de internet, iluminat inteligent și 2.718 senzori care colectează date în timp real pentru a detecta eventualele anomalii operaționale. Fiecare loc are propriul ecran cu touch-screen și unități de încărcare wireless.

Trenurile sunt autonome. Pornesc, se opresc și se ajustează automat la diferite limite de viteză între stații. Totuși, deși trenul nu este condus de o persoană, în tren va fi prezent un mecanic ce va monitoriza funcționarea trenului.

De asemenea, scaunele dintr-unul dintre vagoane pot fi scoase pentru a le face loc persoanelor cu dizabilități ce călătoresc în scaune rulante.

La ora actuală, China are cea mai mare rețea de trenuri de mare viteză din lume, cu o lungime de 35.000 de kilometri, precum și cel mai rapid tren comercial: Shanghai maglev, care e capabil să atingă 600 de kilometri pe oră.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.