Primul sondaj pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța. Cine ar putea câștiga

Emmanuel Macron și Marine Le Pen FOTO: Wikimedia Commosn
Emmanuel Macron și Marine Le Pen FOTO: Wikimedia Commosn

Emmanuel Macron și politicianul de extremă-dreapta Marine Le Pen se vor întrece și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța. Este un duel care atrage atenția unei lumi întregi. În cazul în care Le Pen ar câștiga, ar putea exista unde de șoc atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru NATO, dar și războiul din Ucraina, pentru că este cunoscută drept o apropiată a președintelui rus Vladimir Putin.

Le Pen a spus în fața susținătorilor săi că țara se confruntă cu o alegere între „două viziuni opuse asupra viitorului” și că ea reprezintă „întruparea dreptății sociale în jurul ideii veche de secole a națiunii și a poporului”.

Emmanuel Macron le-a cerut alegătorilor francezi să-l voteze pentru a împiedica extrema dreaptă să preia puterea în Franța. 

„Dezbaterea pe care o vom avea în următoarele 15 zile este decisivă pentru țara noastră și pentru Europa. Singurul proiect credibil împotriva costului ridicat al vieții francezilor este al nostru. Singurul proiect pentru muncitori, pentru toți cei care sunt în pragul șomajului, este al nostru.

Singurul proiect al Franței și Europei este al nostru. Cred în noi, în noi toți, indiferent de originile noastre, indiferent de opiniile și convingerile noastre. Așa că în următoarele două săptămâni, să nu ne diminuăm efortul, pentru că încă nu am câștigat. Să fim umili, să fim hotărâți. Să-i convingem pe toți.

Puteți conta pe mine pentru a livra acest proiect de progres, de deschidere și de independență, francez și european, pe care l-am apărat în toți acești ani”, a mai spus președintele francez.

„Este în joc viitorul țării noastre”, a precizat Macron, care a mai spus că unii dintre francezi au votat pentru „extremele” deoarece „s-ar putea să simtă că nu sunt ascultați – vreau să-i cuceresc”, a punctat liderul francez. 

„Vreau ca Franța să facă parte dintr-o UE puternică, nu vreau ca Franța să se retragă din UE și să aibă ca aliați doar xenofobia internațională și populiștii”, a conchis președintele Macron, creditat cu prima șansă în turul doi. 

Un sondaj Ipsos cu privire la intențiile de vot din turul al doilea, efectuat după ce secțiile de votare s-au închis duminică, a sugerat că Emmanuel Macron va câștiga 54% din voturile populare pe 24 aprilie, iar Marine Le Pen 46% din sufragii. Aproximativ 12% dintre respondenți au declarat că sunt încă indeciși.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.