Primul sondaj după invazia Rusiei. AUR scade, PNL revine pe locul 2

partide sondaj
Foto: gov.ro / Facebook

PSD rămâne prima opțiune de vot a românilor. Partidul este urmat de PNL, care revine pe locul al doilea, în timp ce AUR suferă o scădere de aproximativ 3,5 procente.

Acesta este primul sondaj național INSCOP MONITOR cu date culese între 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Rezultatele au fost publicate pe Facebook de directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.

„Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă. Raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot reprezentând 72,8% din totalul eșantionului:

  • PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).
  • Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).
  • AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)
  • USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie)”, a explicat Ștefureac.

Potrivit acestuia, PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusești din Ucraina.

„Creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE. Scăderea ușoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media și adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid. Nu știm în acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional sau ele se vor adânci”, apreciază directorul INSCOP Research.

El mai spune că „modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocări de securitate, dar și socio-economice, vor influenta puternic opțiunile electorale. La fel cum poziționarea partidelor de opoziție fată de agresiunea Rusiei și consecințele acestei invazii pentru securitatea și calitatea vieții în România vor avea efecte asupra intenției de vot.”

Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1.077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Remus Ioan Ștefureac
Sursa: Remus Ioan Ștefureac (Facebook)

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.