Primul oraș din România cu transport în comun pe apă

Foto: Captură YouTube / Adevărul / Ștefan Both

Începând de vineri, 3 august, Timișoara a devenit primul oraș din România cu transport în comun pe apă. Vaporașele au început să circule pe Bega după ce Ministerul Transporturilor a autorizat Societatea de Transport Public Timișoara să efectueze transport de persoane pe canalul Bega, relatează „Adevărul”.

Ambarcațiunile, care au fost cumpărate de Primăria Timișoarei în urmă cu 2 ani, au voie să meargă cu viteza maximă de 12 km / oră, chiar dacă ele pot atinge 20 km / oră. La poduri, viteza maximă acceptată este de 5 km/h, potrivit publicației locale tion.ro.

Vaporașele sunt dotate cu toaletă, aer condiționat și camere de filmat. Prețul unei călătorii va fi de 1 leu.

Numărul maxim de persoane care se pot urca la bordul unui vaporaș este de 50. Pasagerii trebuie să ocupe locurile de pe scaune, neavând voie să stea în picioare ca în alte mijloace de transport.

Echipajul unui vaporaș este alcătuit din căpitan, cel care conduce ambarcațiunea, și din doi marinari care ajută la îmbarcarea și debarcarea pasagerilor.

Vaporaşele au nouă staţii (pontoane), realizate odată cu reabilitarea malurilor canalului Bega, printr-un proiect european. Cele şapte ambarcaţiuni, fabricate la Galaţi, au fost achiziţionate din bani de la bugetul Primăriei, şi au costat două milioane de euro.

Începând de luni, 6 august, pe Bega va circula un singur vaporaș, iar ulterior, după ce se vor face și semnalizarea costieră și regulamentul de navigație, vor începe să circule și celelalte.

„E un moment extraordinar pentru Timişoara. Este primul oraş din România care are mijloc de transport pe apă, cu vaporaşele. Am avut de aşteptat pentru acest moment, au fost nişte proceduri care trebuiau traversate, împreună cu Ministerul Transporturilor, prin Hotărâri de Guvern. Noi am fost pregătiţi să lansăm vaporaşele la apă, dar procesurile au durat mai mult decât ne-am aşteptat”, a declarat pentru „Adevărul” Nicolae Bitea, directorul Societății de Transport Public Timișoara.

bega timișoara transport în comun pe apă
Foto: Adevărul / Ștefan Both
bega timișoara transport în comun pe apă
Foto: Captură YouTube

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.