Primul oraș din România care vrea să interzică mașinile poluante

FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com
FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Mașinile non-Euro și cele cu normă de poluare Euro 3 ar urma să nu mai aibă dreptul de a circula între orele 6:00 și 22:00 prin Capitala Moldovei, chiar din următoarea perioadă, dacă va fi votat un proiect în Consiliul Local al Iașului.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Iași, municipalitatea pregătește mai multe măsuri ample pentru reducerea nivelului de poluare în oraș.

Există și un plan de interzicere a mașinilor poluante în etape.

„Cea mai importantă măsură prevăzută este cea de interzicere, din momentul când va fi adoptată hotărârea, a utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv şi non-Euro.

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv.

În toate cele trei cazuri decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a municipiului Iaşi şi numai în intervalul orar 6.00 – 22.00”, se arată într-un comunicat al Primăriei Iaşi.

Reprezentanții Primăriei Iași cred că acest proiect va contribui la înlocuirea unui număr mare de mașini poluante cu altele noi, cu normă de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.

De asemenea, vor fi și câteva excepții de la această regulă. Nu sunt valabile normele pentru autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport public local, ambulanţele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi autospecialele televiziunilor acreditate.

Primăria ieșeană spune că intenționează să acorde și tichete valorice de câte 500 de euro pentru 25.000 de posesori de mașini vechi poluante pentru a-i încuraja să renunțe la acestea.

Iașul apare în mai multe statistici ca fiind cel mai poluat oraș din țară. Clasamentul celor mai poluate orașe în 2018, întocmit de IQAir Visual, a clasat Iașul pe primul loc, urmat de Cluj, Brașov și București.

De ani de zile, nivelul de poluare cu dioxid de azot din marile orașe ale României este peste limita maximă legal acceptată conform legii. Acest gaz de culoare maronie, cu miros înțepător, este produs în special de mașini, și poate provoca probleme respiratorii grave, contribuind inclusiv la dezvoltarea astmului. GreatNews a făcut o anchetă pe acest subiect pe care o puteți citi AICI

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.