Primul oraș din România care folosește metoda de testare „pooling”. Permite creșterea rapidă a testelor coronavirus

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Direcția de Sănătate Publică din Bihor anunță că a adoptat o strategie de testare a persoanelor pentru depistarea infecției cu coronavirus. Această nouă metodă, denumită „pooling”, permite creșterea rapidă a numărului de teste.

Mai exact, într-un singur test vor fi probe cuprinse de la mai multe persoane, iar în cazul în care rezultatul iese pozitiv, respectivele persoane vor fi testate din nou, dar individual.

„Noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populație omogenă, și testarea comunităților din zonele respective prin metoda „pooling”, respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă.

În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, și retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2).

Astfel, pe lângă creșterea volumului și vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă crește și eficiența testării, prin folosirea unui număr considerabil mai mic de teste, față de testarea individuală care se practică în prezent.

Metoda de testare comunitară va fi aplicată și în cazul celor aflați în carantină, care astăzi, 10 aprilie, ora 18.00, totalizează 1380 de persoane, pentru a preveni răspândirea intra-comunitară a infecției. Precizăm că, deși metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în județul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieșirea din carantină”, anunță DSP Bihor, printr-un comunicat de presă.

Această strategie este aplicată cu succes în prevenția COVID-19 în Israel, dar și în alte țări. Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialiști din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziționat din donații comunitare în decursul lunii trecute, iar de săptămâna viitoare vor intra în funcțiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziționat cu acorudl Ministerului Sănătății, mai precizează reprezentanții DSP Bihor.

FOTO: geralt/Pixabay.com