Primul oraș din lume care nu mai are oameni fără adăpost pe străzi

Un orășel din Canada a reușit să rezolve problema oamenilor fără adăpost construind locuințe pentru persoanele defavorizate sau punându-le la dispoziție locuri în care să stea.

Cu ajutorul unui program numit „Locuința este pe primul loc”, toți cei 60.000 de locuitori din orașul Medicine Hat din Canada au acum un acoperiș deasupra capului.

„În trecut obișnuiam să le spuneam oamenilor „Știi că vrei să ai un loc în care să stai. Trebuie să renunți la droguri, să renunți la alcool, iar apoi o să stăm de vorbă cu tine”. Însă programul „Locuința este pe primul loc” este, practic, opusul acestei abordări, mergând pe ideea că locuința este prima problemă care trebuie rezolvată”, a povestit Ted Clugston, primarul din Medicine Hat.

Autoritățile din oraș au descoperit că era mai ieftin decât se așteptau să construiască locuințe sau să le ofere persoanelor fără adăpost un loc în care să stea. Costul locuinței pentru o persoană fără adăpost ajunge la 20.000 de dolari pe an.

„În primul rând, trebuie să ai o casă. E destul de greu să îți rezolvi problemele personale când locuiești sub o bancă din parc”, a mai spus primarul.

Începând din anul 2009, aproximativ 900 de peroane fără adăpost din orașul Medicine Hat au fost ajutate să se mute în locuințe și să renunțe la viața de pe străzi. Acum, autoritățile pot aloca mai multe resurse pentru a lupta împotriva fenomenelor care i-au făcut pe oameni să locuiască pe stradă, ca de exmplu consumul de droguri, violența domestică și lipsa unui loc de muncă.

„Nici eu nu am crezut că putem face acest lucru, că putem rezolva problema locuirii. Iar când o rezolvi, toată lumea de pe continent este interesată de rezultatul tău. De asemenea, faptul că am rezolvat această problemă demonstrează că nu e un lucru imposibil”, a completat Ted Clugston.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

40 de visuri împlinite în 5 zile. Oamenii care înalță case și construiesc demnități
Banii cu care cumperi normalitatea. Ce poți face cu 5.000 de lei într-un sat măcinat de sărăcie
Cu 9.000 de dolari și-a clădit locuința visurilor sale. Casa-dom: ingenioasă și gata în 6 săptămâni