Primul militar rus judecat pentru crime de război. Ce a făcut tânărul de 21 de ani

rus judecat pentru crime de război
Sergentul Vadim Shysimarin este judecat pentru crime de război. Foto: Biroul Procurorului General din Ucraina

Un tânăr în vârstă de doar 21 de ani este primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina, relatează publicația britanică „The Guardian”.

El este acuzat că a ucis un civil de 62 de ani.

Procesul în cadrul căruia Vadim Shysimarin este judecat pentru crime de război a început pe 13 mai în Kyiv. Este primul proces de acest fel de la începerea războiului din Ucraina.

Sergentul Vadim Shysimarin era comandant al diviziei de tancuri Kantemirovskaya. El se află în prezent în custodia autorităților ucrainene.

El este acuzat că, pe când lupta în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, a ucis un civil în satul Chupakhivka, la data de 28 februarie.

Mai exact, când convoiul său de vehicule militare a fost atacat de forțele ucrainene, Vadim Shysimarin ar fi tras într-o mașină civilă, pe care apoi a furat-o alături de alți 4 soldați pentru a fugi de luptătorii ucraineni.

Tot atunci, el a împușcat mortal un bărbat care mergea pe bicicletă și vorbea la telefon. Bărbatul de 62 de ani era neînarmat. Potrivit procurorilor, sergentul a făcut acest lucru deoarece i s-a ordonat să-l ucidă, astfel încât el să nu le raporteze soldaților ucraineni ceea ce văzuse.

Crima a fost comisă la câteva zeci de metri de casa victimei. Bărbatul a fost împușcat cu o pușcă AK-74.

Pentru crima cu premeditare, precum și pentru că a încălcat legile războiului, militarul rus riscă de la 10 ani la închisoare pe viață.

Potrivit procurorului general al Ucrainei, armata rusă a comis peste 11.000 de crime, iar UNICEF a raportat că cel puțin 100 de copii au fost uciși în război doar în luna aprilie.