Primul medic din România decedat din cauza infecției cu coronavirus

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Un medic din Constanța, internat la Institutul „Matei Balș” din Capitală, a murit din cauza infecției cu coronavirus, potrivit antena3.ro. Este primul medic care își pierde viața din cauza COVID-19.

„Bărbatul, în vârstă de 62 de ani, a fost medic cu specialitatea medicină internă până în data de 6 aprilie 2020 în cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, când a demisionat.

În data de 7 aprilie a debutat simptomatologia COVID 19, iar în data de 8 aprilie 2020 a fost internat în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, acolo unde a și fost confirmat pozitiv în aceeași zi.

În 11 aprilie 2020, după ce starea de sănătate s-a agravat, a fost transferat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș unde a decedat în data de 21 aprilie 2020”, arată, într-un comunicat de presă, Grupul de Comunicare Strategică.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea aseară, la Antena 3, că s-au infectat cu noul coronavirus 1.033 de cadre medicale și s-au înregistrat șase decese în rândul acestora.

„Sunt cei care au fost în linia întâi, sunt cei care au pus mai presus de viaţa lor viaţa celorlalţi şi ţin să le mulţumesc tuturor”, a afirmat  ministrul Sănătății, la Antena 3.

Ministrul Tătaru a mai spus că starea de spirit a personalului medical s-a schimbat după ce spitalele au fost dotate cu echipamente de protecție.

„În urmă cu trei-patru săptămâni, când mergeam la Suceava, se vedea o lipsă de materiale sanitare, de biocide, de echipamente de protecţie, puteam să văd teama, disperarea, acea atitudine când erai în prima linie şi cu mâna goală. Săptămâna aceasta, venind de acasă, am trecut prin spitalele din Bârlad, Tecuci, Focşani, Buzău, Urziceni. Am văzut prezenţa echipamentelor şi o altă stare de spirit”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a mai spus și că toate cadrele medicale care lucrează cu pacienți bolnavi de coronavirus beneficiază de un spor pentru condiții neprevăzute și apoi se va discuta cu asociațiile profesionale și sindicatele pentru o altă abordare financiară.

„Există un spor pentru condiţii neprevăzute pentru că avem o luptă cu un virus necunoscut, fără existenţa unui tratament. Avem acest spor care se dă tuturor celor care iau contact cu o persoană infectată Covid. După ieşirea din starea de urgenţă, vom discuta cu asociaţiile profesionale şi sindicatele şi vom modifica Ordinul 153, care stipulează care sunt sporurile pentru fiecare specialitate în parte, inclusiv pentru cei care lucrează în laboratoare”, a precizat Tătaru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.