Primul copil din România dignosticat cu sindromul Kawasaki, afecțiune asimilată coronavirusului

test spitalul județean bistrița covid-19
Foto: Pagina de Facebook Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita

Un copil în vârstă de 8 ani, din Buzău, infectat cu coronavirus, se află internat în stare gravă la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Gomoiu din București. Potrivit Hotnews.ro, este primul copil din România aflat în stare gravă, după ce s-a infectat cu coronavirus și primul diagnosticat cu Sindromul Kawasaki.

Medicii spitalului transmit că starea sa este stabilă, însă plămânii sunt foarte afectați. Simptomele ar fi apărut în weekend, când băiatul de 8 ani a început să facă febră și să se simtă rău. A fost mai întâi internat la Spitalul din Buzău și apoi a fost transferat în Capitală.

Sindromul Kawasaki a fost descris pentru prima dată în 1967, de către pediatrul japonez Tomisaku Kawasaki și este o inflamație a a pereților vaselor de sânge. Se întâlnește mai ales la copii, iar la adulți este extrem de rară. Nu se cunoaște cauza acestei boli și se presupune că anumți agenți infecțioși, precum coronavirusul, declanșează în organism un răspuns imun anormal.

Procesul inflamator declanșat la nivelul pereților vaselor de sânge poate duce la anevrisme oriunde în corp, cea mai importantă fiind afectarea arterelor care irigă inima. Toate straturile inimii pot fi afectate de inflamație și poate apăra pericardita, miocardita sau funcționarea defectuoasă a valvelor inimii. În țările civilizat, la copiii sub 5 ani este principală cauză de afectare cardiacă, însă cei mai mulți dignosticați nu prezintă complicații cardiace în timp.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.