Primul cod de caniculă din această vară: 22 de județe, temperaturile ajung la 37 de grade

caniculă căldură vară termometru
Foto: stux / pixabay.com

Meteorologii ANM tocmai au emis primul cod de caniculă din această vară.

Codul galben vizează 22 de județe, precum și Bucureștiul.

Avertizarea este valabilă în intervalul 2 – 3 iulie. Fenomene vizate: caniculă şi disconfort termic.

În intervalul menţionat va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.

cod galben caniculă
Foto: ANM

ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică valabil între 2 iulie, ora 15:00 – 3 iulie, ora 6:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Un al treilea cod emis de ANM este unul portocaliu, tot de instabilitate atmosferică accentuată.

Interval de valabilitate: 2 iulie, ora 18:00 – 3 iulie, ora 06:00.

Zone afectate: Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Cluj.

În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35…60 l/mp.

Foto: ANM

Un al patrulea cod emis de ANM în această perioadă este unul galben, valabil în intervalul 3 iulie, ora 6:00 – 4 iulie, ora 10:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Notă: Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.