Primul caz de infecție cu West Nile în România, anul acesta

FOTO: CreativesolutionisT/Pixabay.com
FOTO: CreativesolutionisT/Pixabay.com

Un bărbat de 80 de ani, din Galați, a fost infectat cu virusul West Nile. Este primul caz confirmat în sezonul acesta. Specialiștii recomandă evitarea expunerii înțepăturilor țânțarilor și folosirea de substanțe chimice repelente, tratamente cu insecticide în locuință și în jurul acesteia, să sece bălțile din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Potrivit statisticilor, anul trecut, în România, din cauza infecției cu virusul West Nile au murit 36 de oameni. În Europa au fost 1.000 de cazuri. Cea mai severă epidemie de meningită West Nile a fost în țara noastră în 1996. Datele oficiale arată că au fost 300 de oameni infectați cu acest virus.

Infecția este transmisă prin înțepătura țânțarilor purtători ai virusului. Este afectat sistemul nervos al celui infectat. Se inflamează meningele, învelișul creierului. Însă, dacă primește tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu sechele. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii și bolnavii cronici.

Potrivit medicilor, 80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnele bolii sunt febră, durere de cap severă și uneori vărsături, rigiditate a gâtului, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii și slăbiciune musculară.

Responsabil de infectarea cu acest virus ar fi țânțarul tigru asiatic, originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei. În ultimii ani, a ajuns și în Europa. Specialiștii de la Institutul Cantacuzino spun că această specie are cea mai mare capacitate invazivă și poate fi purtătoare a peste 20 de tipuri de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile.

Țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv, nu este deranjat de căldură sau lumină și are activitate diurnă.

FOTO: CreativesolutionisT/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.