Primul caz de „febra oaselor rupte” prin transmitere sexuală înregistrat în Europa

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Spitalul Ramon y Cajal din Madrid a anunțat că a înregistrat un caz de febră dengue, cunoscută și ca „fabra oaselor rupte”, prin transmitere sexuală. Nu este o premieră doar pentru Spania, ci și pentru întreaga Europă. Virusul a fost identificat la un tânăr care nu călătorise în zonele cu risc.

Potrivit presei spaniole, tânărul care s-a îmbolnăvit a întreținut relații sexuale neprotejate cu o persoană care a călătorit recent în Cuba și Republica Dominicană. Persoanele sunt de același sex. Un caz similar a fost înregistrat în Coreea de Sud.

Cazul este unul important pentru că ar demonstra faptul că febra dengue se transmite pe cale sexuală într-o zonă în care nu există țânțari purtători ai maladiei.

„Febra oaselor rupte” este o infecție cauzată de un virus transmis de țânțari. A fost denumită așa pentru că durerile de oase sunt foarte intense. Printre simptomele acestei boli se numără febra, durerile de cap, erupțiile cutanate asemănătoare celor care apar în cazul rujeolei și durerile musculare și articulare.

După însănătoșire, persoana infectată capătă imunitate pe tot parcursul vieții împotriva virusului. Însă mai trebuie precizat că sunt patru tipuri diferite de virus denga. În 2016 a fost scos pe piață primul vaccin împotriva virusului Dengue.

Nu există un tratament specific pentru febra denga. Tratamentul diferă, de la caz la caz, în funcție de simptome.

Boala denga poate prezenta risc vital în cazul persoanelor care suferă de boli cronice, precum diabetul zaharat și astmul bronșic.

Aedes aegypti, țânțarul care transmite acest virus, este răspândit în zonele subtropicale din Africa, Asia, America, nordul Australiei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.