Primul caz de coronavirus în România. Iohannis: „Nu există niciun motiv real de panică”

FOTO: presidency.ro
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis, printr-o postare pe Facebook, că situația privind infecția cu noul coronavirus trebuie tratată „cu toată seriozitatea”, însă „nu există motiv real de panică”.

„Este normal să tratăm cu toată seriozitatea situația generată de apariția cazurilor de coronavirus în Europa și de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală.

Așadar, comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandările autorităților și de a ne informa constant din surse credibile și oficiale. Instituțiile responsabile au luat toate măsurile care se impun pentru a împiedica răspândirea acestui virus în țara noastră și a limita efectele sale negative.

Să fim solidari în a descuraja orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente. Răspândirea de știri alarmiste sau chiar de știri false poate genera o epidemie de panică, cu consecințe nocive pentru semenii noștri.

Să contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informațiilor utile de prevenție și să avem grijă să protejăm vârstnicii și persoanele mai vulnerabile, cele care suferă deja de boli cronice”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Primul român descoperit în țară cu noul coronavirus este în stare bună, nu prezintă febră, tuse și nu are simptome, potrivit secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Din câte se pare, tânărul confirmat cu noul coronavirus lucra la barul unui cetățean italian în vârstă de 71 de ani, care a fost săptămâna trecută în România, în județul Gorj. Acesta a fost descoperit infectat în Italia și este internat la un spital din Rimini. Italianul a venit în România împreună cu soția sa, cetățean român, pentru vânătoare și în interes de afaceri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.