Primul autobuz electric românesc e pe străzi

FOTO: ATP Trucks Automobile
FOTO: ATP Trucks Automobile

Primăria Oradea testează, timp de o lună, un autobuz electric lansat de compania de autovehicule de transport rutier și persoane ATP Trucks Autombile din Baia Mare. Este vorba despre prima companie românească ce construiește un astfel de mijloc de transport în comun.

Potrivit Primăriei Oradea, testarea nu înseamnă numai probarea pe circuitul oraşului, ci şi monitorizarea tuturor caracteristicilor tehnice ale autobuzului, dar şi a gradului de satisfacere a cerinţelor călătorilor.

„Avem nevoie de know-how pentru a şti ce să alegem în viitor în ceea ce priveşte transportul electric, fără emisii, adică un transport verde. Este cert că în următoarea perioadă de finanţare europeană singurele autobuze care vor mai fi finanţate vor fi cele hibrid sau cele electrice.

Şi atunci, avem ocazia să ne punem la curent cu cele mai noi tehnologii, pentru a învăţa ce înseamnă un astfel de autobuz şi a-l şti folosi, pentru a putea lua decizia cea mai bună. Eu sper ca orădenii să observe diferenţa între ceea ce înseamnă un autobuz electric şi unul normal”, a declarat primarul Florin Birta.

Primul prototip ATP Bus e-UpCity are o capacitate de 83 de locuri şi o lungime de 12,18 metri. În varianta de configuraţie specială, omologarea îi permite 95 de locuri. Are o autonomie de minimum 200 de kilometri în oraş, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri.

Componentele sunt achiziţionate de la furnizori consacraţi: cele 8 pachete de baterii sunt produse CATL – gigantul bateriilor EV şi furnizor pentru cele mai prestigioase brand-uri auto. Cu referire la axe menţionăm producătorul german ZF Friedrichshafen AG consacrat pe piaţa de profil, respectiv pe cei de la DANA GK Drive System.

Motorul electric al autobuzului e-UpCity este un motor sincron cu magnet permanent dezvoltat de DANA Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experţii de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia VALEO iar sistemul de direcţie este marca BOSCH/ZF, transmit reprezentanții companiei românești care a produs autobuzul electric.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.