Great News

Primul asteroid descoperit de pe teritoriul României

asteroid
În imagine este marcat asteroidul descoperit la observatorul din Galați / Foto: Observatorul Astronomic Galați

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, a fost descoperit un asteroid de către echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu. Acesta este primul asteroid descoperit de pe teritoriul României și are un diametru de 2 – 2,5 kilometri, au anunțat reprezentanții Observatorului într-un comunicat de presă.

Asteroidul, care a primit denumirea 2013 UX11, a fost văzut în imaginile făcute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 40 de centimetri. Imediat după aceea au fost raportate primele poziții (coordonate cerești) ale noului asteroid către Minor Planet Center. Pentru a contribui la o determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat și în alte două nopți. De asemenea, la cererea echipei de la Galați, asteroidul a fost observat și de către un alt observator astronomic din Marea Britanie.

În urma analizei observațiilor, Minor Planet Center a determinat că 2013 UX11 este un asteroid din Centura Principală de Asteroizi, care se găsește între orbitele planetelor Marte și Jupiter. A fost calculată și perioada de rotație a asteroidului în jurul Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4,2 ani tereștri.

Pe locul 8 în Europa

De asemenea, a fost estimată dimensiunea noului asteroid, acesta având un diametru de aproximativ 2 – 2,5 kilometri. Asteroidul 2013 UX11 este primul asteroid descoperit dintr-un observator astronomic din România.

Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a început monitorizarea asteroizilor în luna august 2011. Din august 2011 și până în prezent au fost observate peste 1.100 de obiecte (asteroizi, comete și planete pitice), fiind raportate peste 10.000 de poziții (perechi de coordonate cerești) ale acestora către Minor Planet Center.

Observatorul Astronomic din Galați este în prezent cel mai activ observator astronomic din România, pe locul 8 în Europa și în top 40 mondial (din peste 1.800 de observatoare), din punctul de vedere al observațiilor asupra asteroizilor și cometelor.

Numele orașului Galați, purtat de două stele

Recent, Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu au mai descoperit că două stele din constelațiile Cassiopeia și Andromeda sunt stele variabile (stele a căror strălucire variază periodic). Ei au raportat datele către Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO — American Association of Variable Stars Observers), iar ulterior au propus ca cele două stele să poarte numele orașului Galați. Cererea a fost acceptată, iar celor două stele le-a fost acordată denumirea Galați V1 și Galați V2.

„De foarte mult timp, eu și prietenul meu, Alex Dumitriu, ne doream să ducem numele orașului Galați pe cer. Am reușit acest lucru”, spunea Ovidiu Tercu la acea dată, citat de agerpres.ro.

Din ceea ce se cunoaște, Galați V1 și Galați V2 sunt singurele stele cu nume românești, în afara de steaua Sanduleak—69° 202, care a explodat sub forma supernovei SN 1987A. Acea stea a fost catalogată în Statele Unite ale Americii, de către astronomul american de origine română, Nicholas Sanduleak.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version