Primele scumpiri din 2021: Alcoolul, țigările și carburanții. Urmează carnea și pâinea

supermarketuri în pantelimon
Foto: igorovsyannykov / pixabay.com

Încă din prima zi a anului 2021, autoritățile au început să colecteze taxe mai mari la alcool, țigări și carburanți, iar scumpirile vor fi resimțite rapid și de consumatori.

Actualizarea accizelor la rata inflației și cursul leu-euro înseamnă că un plin de rezervor va fi mai scump cu doar câțiva lei, însă unii analiști spun că majorările se vor resimți și la alte produse.

Potrivit Știrilor TVR, prețul unui litru de benzină va crește cu șase bani, iar țigările se vor scumpi încă o dată la 1 aprilie.

Taxele către stat, acciza și TVA, reprezintă jumătate din prețul combustibililor, iar aceste majorări se vor resimți și la alte produse.

Tot azi, Adevărul scrie că anul prost pe care l-a avut agricultura din România se va resimți prin scumpiri la produse de bază, orecum pâinea și carnea.

Producțiile foarte mici de cereale înregistrate în unele zone ale țării în 2020 vor aduce prețuri mai mari la produsele de bază, începând cu lunile ianuarie-februarie, mai precizează sursa citată.

Rămâne de văzut cât de mult vor crește prețurile în perioada următoare, în contextul în care economia încă suferă de pe urma pandemiei de coronavirus.