Primele reacții din partidele parlamentare după nominalizarea lui Florin Cîțu ca premier

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Președintele Klaus Iohannis a decis să-l nominalizeze pe Florin Cîțu să formeze noul Guvern, în calitate de prim ministru. Acesta a spus că speră ca PSD „nu va mai tergiversa calendarul”.

Vreau să îi mulțumesc domnului președinte Klaus Iohannis, să-i mulțumesc domnului Orban. Este o propunere care mă onorează și mă încarcă de responabilitate. Voi avea discuții cu partenerii parlamentari pentru constituirea unei majorități. Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernarea PNL, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. 

În cel mai scurt timp voi înainta Parlamentului lista cu miniștri și a programului de guvernare și sper că de data aceasta PSD nu va mai tergiversa calendarul”, a spus Florin Cîțu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

În partidele parlamentare, care ar trebui să decidă dacă îi dau sau nu votul noului guvern, părerile sunt împărțite. Singurii lideri care și-au arătat deja susținerea pentru Florin Cîțu și viitorul său Cabinet sunt colegii liberali.

Salut decizia președintelui României de desemnare pentru funcția de premier a colegului meu de partid și de guvern. Este o decizie extrem de importantă, care are ca obiectiv deblocarea situației care este creată artificial de PSD și de prelungirile sale instituționale. Decizia președintelui este conformă cu voința PNL. Eu și colegii mei vom susține această propunere. Voi fi alături de premierul desemnat Florin Cîțu în toți pașii următori pe care îi vom derula, stabilirea listei membrilor guvernului, finalizarea programului de guvernare. Vineri dimineață vom avea o reuniune a forului statutar pentru validarea listei guvernului și a programului de guvernare. Eu și colegii mei vom fi implicați în toate discuțiile pentru încercarea de obținere a unei majorități parlamentare”, a spus și Ludovic Orban.

Reacții din PSD

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus că desemnarea lui Florin Cîțu este „o glumă”.

În continuare cred că este o glumă. În primul rând este o sfidare la adresa Parlamentului. Domnul Cîțu a avut de două ori să-și ia avizul de la Parlament și de două ori a primit aviz negativ. Nu numai din partea parlamentarilor PSD a avut vot negativ.

Ținând cont că dânsul a fost chemat în Parlament de multiple ori să dea expplicații ce s-a întâmplat cu cele 10 miliarde de euro împrumutate în 3 luni și jumătate, ce se întâmplă cu economia… În afară de postările că este urmărit de spionii ruși, nu văd nimic care să îl recomande pentru așa ceva. Nici măcar pentru funcția de ministru al Finanțelor.

Vom vota împotrivă… vom vota sau ne abținem. E normal ca parlamentarii să voteze. Vom respecta Constituția și legile țării, PSD face asta. Noi am lipsit de la un vot în urma unei sesizări la CCR, iar răspunsul a venit în ziua votului.

Vom căuta toate pârghiile să ne apărăm de acest asalt, de a se îndrepta către anticipate. Vom avea o strategie, o avem, vom discuta cu colegii și alți lideri politici.

Suntem pregătiți și de alegeri anticipate, nu le înțelegem rostul cu 3 luni înainte. Avem comitet executiv vineri. Atunci vom stabili mare parte din strategii”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a spus că această propunere este „de râsu-plânsu”.  „Mi se pare mai proastă decât propunerea cu Orban 2, rămâne să vedem cum vom proceda, noi cei de la PSD. Rămâne să vedem și propunerile de miniștri. E de râsu-plânsu, cine va accepta să guverneze cu domnul Cîțu. El e mai toxic decât domnul Orban pentru democrație”, a spus Claudiu Manda, europarlamentar PSD, la Digi24.

Reacția USR

Președintele USR, Dan Barna, a spus că este o nominalizare „previzibilă” iar partidul pe care îl conduce nu oferă „un cec în alb” liberalilor.

„Este o nominalizare cumva previzibilă din scenariul pe care președintele Iohannis l-a susținut în ultima perioadă. Vom vedea care va fi poziția premierului. Ne așteptăm ca în zilele următoare să fim invitați la discuții despre constituirea majorității necesare. Vom lua deciziile în consecință. (…)

Lucrurile sunt în aceeași logică: USR nu oferă în acest moment un cec în alb PNL sau premierului desemnat. Ne așezăm cu toată deschiderea pentru a ieși din criză la masa dialogului, vedem care este disponibilitatea de colaborare reală și onestă și în funcție de asta va fi și poziția noastră”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

Reacție din Pro România

Liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că este „al șaptelea premier în cinci ani” și „nu este cel mai bun semn pe care o țară îl poate da privind stabilitatea”.

„Nu mai numărăm miniștrii. Nu știu dacă e semnul cel mai bun pe care o țară îl dă apropo de investiții, de stabilitate, de seriozitate. Președintele Iohannis vrea în continuare alegeri anticipate. Înțeleg că le va obține dacă cei de la PSD merg să facă cvorumul, atunci le va obține. (…) Dacă are această înțelegere cu PSD-ul își atinge obiectivul politic. Chiar și cu acordul PSD-ului, cel mai repede vom avea alegeri parlamentare în 28 iunie”, a declarat președintele Pro România, Victor Ponta.

Reacție din ALDE

Preșeintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că președintele Iohannis a făcut o propunere care ar putea adânci criza politică.

„Sunt neplăcut surprins pentru că mă așteptam ca președintele să facă o propunere pentru ieșirea din criză, nu pentru adâncirea ei. Este evident că PNL nu poate realiza o majoritate în Parlament care să învestească un nou prim-ministru și singura soluție pe care o văd este sub forma unui premier independent care să poată strânge voturile necesare și să poată gestiona problemele curente, printre care riscul epidemiei de coronavirus este printre cele mai presante”, a declarat Tăriceanu.

Reacție din UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că se va lua o decizie privind susținerea Guvernului Cîțu după ce se va vedea lista miniștrilor propuși și programul de guvernare.

„Este greu să comentez această nominalizare, dar e interesantă şi bineînţeles că aşteptăm lista de miniştri, programul de guvernare, şi vom lua o decizie la momentul respectiv. Sigur, sunt unii care speculează că, dacă nu va obţine votul domnul Cîţu, se poate dizolva Parlamentul. Greşesc, fiindcă Guvernul Orban II nu a fost niciodată respins. Deci nu suntem la a doua încercare, aşa cum prevede Constituţia, fiindcă nu s-a votat, nu a fost respins.

De aceea, cei care vorbesc despre anticipate, în cazul în care Cîţu nu va primi votul Parlamentului, eu cred că fac o socoteală greşită. Şi vom vedea decizia pe care o vom lua şi noi, după ce vom vedea lista de miniştri şi programul de guvernare. Nu vreau să comentez. Aşteptăm cu nerăbdare şi fără emoţii”, a declarat preşedintele UDMR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.