Primele propuneri cu care vine ministrul Mediului după ce o fată a fost ucisă de urs: „Populaţia este scăpată de sub control”

urs brun

Foto: Simonecappe91 / pixabay.com

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că va propune ca urșii care se apropie periculos de mult de comunitățile umane, indiferent că este vorba despre sate izolate sau despre orașe, să fie împușcați. De asemenea, el va propune și creșterea cotelor de recoltare pentru ursul brun de la 220 de exemplare pe an la 500 de exemplare.

Reacția ministrului vine după ce o tânără a fost atacată și ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi, unul dintre cele mai circulate trasee montane din țară. Fata în vârstă de 19 ani a fost târâtă de un urs într-o vale și nu a mai putut fi salvată. Ursul respectiv a încercat să îi atace și pe salvamontiști și a fost împușcat.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri este o tragedie, și profit de ocazie să transmit în primul rând condoleanțe familiei victimei. Nu pot decât să-mi imaginez durerea pe care aceștia o resimt. În același timp, cred că după ce o să avem toate informațiile puse cap la cap, ar trebui foarte repede să tragem concluziile și să venim cu niște soluții care să respecte ceea ce am spus încă din prima zi de când am venit la minister, respectiv că viața omului ar trebui să aibă întotdeauna prioritate și nimic nu poate fi mai important. Înțeleg că, orice măsuri am lua, nimeni nu poate garanta că astfel de tragedii nu se pot întâmpla și în viitor.

Opinia mea este că, dincolo de alte măsuri complementare, și s-a tot discutat de prevenție și de intervenție, de Ordonanța 81 și așa mai departe, opinia mea este că ar trebui să gestionăm acele exemplare care ajung în comunitățile locuite și care pun viața omului în pericol, fie că discutăm despre un municipiu mare din România, și am avut exemplul ursului care se plimba prin centrul Ploieştiului, sau că discutăm de un sat izolat de munte din judeţul Alba. Eu cred că atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să intre în acea comunitate și să pună în pericol viaţa omului, eu cred că trebuie intervenit de urgenţă.

Am tras deja câteva învățăminte din ce s-a întâmplat până acum. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Și spun asta pentru că am vorbit cu administratorii fondului cingetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri, care mi-au spus că în ultimii ani au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonduri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o parte în alta, dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o”, a declarat Mircea Fechet la postul de televiziune.

„E adevărat că vor exista multe dezbateri în societate, însă eu cred că am obligația de a face acești pași și de a veni cu această propunere ca urșii care se apropie de comunitățile umane la o distanță pe care o vor stabili specialiștii, o vor aprecia ca fiind suficient de periculoasă, să fie gestionați prin eutanasiere sau prin împușcare pentru că nu există alte soluții”, a mai spus el.

Potrivit ministrului, cel mai recent studiu arată că în România există o populație de aproximativ 8.000 de exemplare de urs brun: „Mai avem încă un alt studiu în desfăşurare făcut de colegii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură de la Brașov. Ei sunt acum în plin proces de evaluare a probelor pe care le-au recoltat. Avem aproximativ 20.000 de probe colectate deja din pădurile din România.

Dincolo de ceea ce ne va spune acest studiu, un lucru e cert: populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control. În mod evident, conflictele devin din ce în ce mai dese, pagubele devin din ce în ce mai dese. Dar dacă atunci când vorbim de o pagubă materială putem să discutăm despre bani, atunci când se întâmplă o tragedie precum cea de ieri, acest lucru nu poate fi cuantificat în niciun fel.

Ordinul pe care îl voi propune în continuarea ordinului vechi, unde până la urmă n-am putut să avem mai mult de 220 de exemplare, însă în continuare voi propune o cifră mai mare. Eu cred că avem suficiente informații cât să constatăm că ordinul vechi a fost insuficient, cel de 220 de exemplare, și sunt convins că instutuțiile avizatoare pe care le avem în România vor concluziona, așa cum cred eu că se va întâmpla, că putem să avem un număr mai mare anul acesta. Eu cred că trebuie ne apropiem de cifra pe care am propus-o și anul trecut, pe care a propus-o fostul ministru, respectiv cea de aproximativ 500 de exemplare.”

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version