Primele proiecte concrete ale Alianței Vestului

FOTO: Captură video Facebook/via Hotnews.ro
FOTO: Captură video Facebook/via Hotnews.ro

În urma parteneriatului încheiat în weekend între primarii Oradei, Clujului, Timișoarei și Aradului s-au stabilit și câteva obiective concrete.

Potrivit Hotnews.ro, principalul obiectiv este atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles, în următorul exercițiu bugetar 2020 – 2027.

Primele două proiecte concrete ar putea fi un drum de 110 kilometri, în regim de autostradă, între Oradea și Arad și modernizarea liniei de cale ferată Oradea-Arad.

„Dorim această parte cu accesarea fondurilor europene, pentru o circulație mai bună între orașele noastre, o circulație mai bună în orașe și în zona metropolitană. Va veni exercițiul viitor de programare.

Suntem interesați ca pe POIM să includem niște proiecte care rezolvă conectarea României în sistemul european de transport. Pe partea, de exemplu, de circulație rutieră, proiectul Trans Carpatia, care pleacă din Polonia, din zona de Nord și coboară până înspre Belgrad.

Există două posibilități, ca acest coridor de transport să treacă și prin România, dacă facem ce trebuie, sau să treacă prin Ungaria. Și toate coridoarele de transport din zona Est – Europeană trec prin Ungaria.

Practic noi propunem să există să existe un drum de 110 km în regim de autostradă, sau drum expres, așa cum va rezulta din calcule, între Oradea și Arad, ceea ce face ca acest coridor de traversare a Europei de la Nord la Sud să devină viabil.

În felul acesta nu se rezolvă doar conectarea mai bună între orașele noastre ci și postarea României pe acest coridor de transport european”, a declarat primarul din Oradea, Ilie Bolojan, pentru Hotnews.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.