Primele doze de vaccin AstraZeneca ajung în România

vaccinul astrazeneca
Foto: Joel Rodrigues / Agência Brasília / Wikipedia / KitzD66 / pixabay.com

81.600 de doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge, duminică dimineața, 7 februarie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România, după cele de la Pfizer și Moderna.

Dacă vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficiență de aproximativ 95% în prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, vaccinul AstraZeneca are – din datele cunoscute până acum – o eficiență de 60-70%.

De asemenea, deoarece în acest moment nu există date care să demonstreze că vaccinul AstraZeneca este eficient și în cazul vârstnicilor, în România vor fi vaccinate cu acest ser doar cei cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.