”Primarul-sămânță” vrea ca locuitorii unui mare oraș din România să plătească o taxă de habitat

Primarul Focșaniului vrea ca toți locuitorii să plătească direct curățenia și deszăpezirea orașului. Foto: Vrancea24.ro
Primarul Focșaniului vrea ca toți locuitorii să plătească direct curățenia și deszăpezirea orașului. Foto: Vrancea24.ro

Cristi Misăilă, primarul Focșaniului, pare să-și fi asigurat un loc între cei mai neinspirați oameni politici din istorie, în urma unei ciudate conferințe de presă.

Primarul Focșaniului dorește, bineînțeles, să introducă o nouă taxă. O taxă de habitat, scrie Vrancea24.ro. Ideea edilului Cristi Misăilă (PSD) a fost ilustrată într-o manieră de un prost-gust extrem de rafinat. Primarul, care vorbea la microfon, a aruncat o pungă de semințe în fața biroului său și a chemat o femeie de serviciu, care aștepta ordinul, să măture semințele.

Misăilă crede că mulți dintre focșăneni fac prea multă mizerie în oraș, astfel că vrea să îi taxeze lunar.

Taxa de habitat pentru persoane fizice va fi de 6 lei pe lună, echivalentul pungii de semințe vărsate pe jos de edil. Firmele sau instituțiile publice vor avea de plătit 10 lei pe lună pentru fiecare angajat.

Misăilă spune că sumele nu sunt deloc mari pentru cetățeni, subliniind că munca unui muncitor la salubritate este foarte dificilă. Primarul s-a grăbit să anunțe că va oferi scutiri de la această taxă familiilor cu mulți copii sau altor categorii de persoane.

Edilul spune că Primaria Focșani are nevoie de 8 milioane de lei în fiecare an pentru serviciile de salubrizare și deszăpezire, iar dacă nu va impune această taxă lunară, alte biruri vor trebui să crească pentru acoperirea cheltuielilor locale.

Iată câteva dintre prevederile taxei de habitat din Focșani:

Taxa de habitat se datoarează anual cu termen de plată în două rate egale, astfel:
Până la 31 martie, pentru lunile: ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie;
Până la 30 septembrie inclusiv, pentru lunile: iulie, august, septembrie, octombrie,  noiembrie, decembrie.

Contribuabilii, persoane fizice, au şi posibilitatea plăţii eşalonate a obligaţiei pentru fiecare lună în parte în baza unei solicitări în acest sens la depunerea declarației, termenul de plată în acest caz fiind până la sfârșitul lunii curente.

Neplata taxei la termenele stabilite atrage după sine calculul și plata majorărilor de întârziere, precum și aplicarea măsurilor de urmărire și executare silită prevăzute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările și completările ulterioare.

În cazul în care proprietarii imobilului mor, moștenitorii și/sau persoanele care locuiesc în acel imobil vor achita taxa de habitat în funcție de numărul de persoane care locuiesc acolo, pe baza declarației rectificative depuse, a tabelului transmis de asociația de proprietari / locatari la solicitarea serviciului de specialitate din cadrul Municipiului Focșani sau pe baza altor date și informații relevante.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.