Primarul Iașului, Mihai Chirica, pus sub control judiciar. DNA nu îl mai lasă să-și exercite funcția de primar

Mihai Chirica. Foto: Facebook

Primarul Iașului, Mihai Chirica de la PNL, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de procurorii DNA.

Cât se află sub control judiciar, Chirica trebuie să respecte o serie de obligații. Una dintre acestea este să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta de care este acuzat. Cu alte cuvinte, Mihai Chirica nu are voie să își desfășoare activitatea de primar.

Alte obligații pe care acesta trebuie să le respecte:

  • să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar

Procurorii DNA îl acuză pe Mihai Chirica de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției.

Este urmărit penal și Gabriel Vasile Harabagiu, la data comiterii faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și uzurparea funcției.

În ordonanța procurorilor se arată că cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iași.

Inculpatului Mihai Chirica i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

Mihai Chirica poate contesta în instanță controlul judiciar, însă până la data unui verdict măsura impusă de procurori este executorie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.