Primarul Iașului își face săptămânal testul de coronavirus, deși nu e suspect de infecție

Mihai Chirica. Foto: Facebook

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat că și-a făcut testul pentru coronavirus și că e „o obligație” să îl facă săptămânal, pentru a nu-i „infesta” pe colegi, potrivit Hotnews.ro.

În România, în acest moment, sunt testați pentru coronavirus doar cei suspecți de îmbolnăvire.

„Trebuie să te gândești la sănătatea ta. Până la urmă, nu știi cum este omul din față. Pare că este sănătos, așa cum par și eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez (sic!) colegii”, a spus Chirica, într-o emisiune de la o televiziune locală.

Potrivit definiției dată de Institutul Național de Sănătate Publică, citată de Hotnew.ro, definiția pentru un caz suspect de coronavirus este următoarea: Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare ȘI în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice: A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 SAU A avut istoric de călătorie internațională.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.