Primăria Deva dă în judecată firma care a instalat noua telecabină. Ascensorul s-a tot defectat după punerea în funcțiune

Foto: Facebook Primăria Deva

Primarul orașului Deva, Florin Oancea, a anunțat că instituția va da în judecată firma care a instalat noua telecabină ce urcă la Cetatea Devei.

Noua telecabină care îi duce pe turiști la cetatea medievală din centrului orașului Deva a fost pusă în funcțiune în urmă cu o lună, pe 29 martie, lucrările fiind realizate de o asociere de firme. De atunci defecțiunile s-au ținut lanț.

„De la data punerii în funcțiune, în repetate rânduri au fost constatate defecțiuni tehnice ori funcționarea necorespunzătoare a echipamentelor, ceea ce a generat oprirea pentru diferite intervale de timp a ascensorului”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.

În urma unui licitații publice, Primăria Deva a atribuit contractul pentru modernizara telecabinei asocierii de firme Elcompet (lider de asociere), Alpin Construct și Comexim. Perioada de garanție a lucrărilor este de 3 ani de la recepția acestora.

Primarul Oancea mai spune că reprezentanții firmei au fost atenționați că telecabina nu funcționează corespunzător, însă problemele au persistat.

„Luând în considerare faptul că după realizarea recepției la terminarea lucrărilor au fost constatate o serie de disfuncționalități în ceea ce privește exploatarea ascensorului înclinat acces Cetate, fapt ce a determinat oprirea acestuia în mod repetat,

Întrucât pe perioada de funcționare a ascensorului s-au înregistrat în medie încasări zilnice în cuantum de 4.600 de lei,

Vă învederăm faptul că ne rezervăm dreptul de a solicita daune materiale aferente perioadei în care sistemul de transport persoane nu a funcționat, precum și daune morale cauzate de afectarea imaginii și reputației UAT Municipiul Deva, prin crearea unei tensiuni mediatice pe rețelele de socializare, datorate opririlor repetate ale ascensorului care deservește accesului la Cetatea Deva”, se arată în notificarea transmisă de primărie asocierii de firme.

Foto: Facebook Primăria Deva

„Având în vedere situația neplăcută și inacceptabilă în ceea ce privește funcționarea telecabinei cu care se face accesul pe Cetatea Deva, sunt determinat să întreprind toate demersurile legale, pentru tragerea la răspundere și recuperarea daunelor materiale și de imagine, față de executantul investiției!

Astfel, la data de 19.04.2024 i-am notificat pe reprezentații asocierii de firme care au executat investiția și întrucât situația nu s-a remediat, în zilele următoare vom demara față de aceștia acțiunea civilă, urmând a solicita daune materiale corespunzătoare perioadei în care telecabina nu a funcționat și daune morale generate de afectarea negativă a imaginii și reputației UAT Municipiul Deva.

De asemenea, Primaria Municipiului Deva va formula plângere penală împotriva societăților implicate în proiectarea și execuția investiției, solicitând a se verifica modul de achiziție al echipamentelor folosite, prețurile de achiziție, valoarea și modul de executare a contractelor de consultanță și orice alte aspecte care ar putea să reprezinte indicii de săvârșirea unor infracțiuni”, a mai scris primarul pe Facebook.

Foto: Facebook Primăria Deva
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.