Primar Suceava alegeri 2016. Cine a câștigat alegerile

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

UPDATE 10:14. Liberalul Ion Lungu a reuşit să obţină al patrulea mandat consecutiv de primar al Sucevei, potrivit numărătorii paralele a organizaţiei judeţene a PNL.

După centralizarea a 98% din secţiile de votare Ion Lungu a obţinut 41,98% din sufragii. Pe locul doi se situazeaza candidatul PSD, Tiberius Bradatan cu 32,87%, urmat de cel al ALDE, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu cu 14,17%. Candidatul PMP, Marian Andronache a obţinut 6,67% din opţiunile electoratului.

Totodată, potrivit datelor parţiale centralizate de PNL rezultă că liberalii au mai câştigat primăriile municipiilor din Câmpulung şi Vatra Dornei, precum şi oraşul Siret.

De asemenea, primarul de la Gură Humorului, Marius Ursaciuc, independent, susţinut de PNL, a câştigat un nou mandat.

Primăriile din Şcheia şi Mitocu Dragomirnei, ale căror primari liberali sunt cercetaţi penal de DNA pentru fapte de corupţie, au fost recâştigate de PNL.

Primar Suceava alegeri 2016. Candidati Primăria Suceava:

Partidul Miscarea Populara Andronache Marian
Partidul Alianta Liberalilor Si Democratilor Baisanu Stefan-Alexandru
Uniunea Nationala Pentru Progresul Romaniei Boghian Marius-Mihai
Partidul Social Democrat Bradatan Tiberius-Marius
Partidul Ecologist Roman Geonea Ionela-Alina
Partidul National Liberal Lungu Ion
Partidul National Democrat Morosan-Larionescu Virgil-Adrian

Primar Suceava alegeri 2016

Peste 18 milioane de români sunt așteptați să-și voteze edilii pentru următorii patru ani. Dintre aceștia peste 230.000 sunt tinere de 18 ani, iar aproape 5.300 de persoane au vârsta de 100 de ani și peste. Potrivit sondajelor de opinie, prezența la vot la alegeri locale de anul acesta ar fi de aproximativ 50%.

Ca o comparație, la alegerile locale din 2012 au fost fost la urne 56,39% din cei înscriși pe listele electorale. Cei din mediul rural au participat, în procente, cu 15% mai mulți decât votanții din mediul urban.

Alegătorii își pot exprima votul în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați. Dacă nu știți exact secția la care trebuie să votați, puteți verifica pe siteul Registrului Electoral. https://registrulelectoral.ro/

Primar Suceava alegeri 2016

Candidaturile au fost depuse între 11 și 26 aprilie, iar campania electorală s-a desfășurat între 6 mai și 4 iunie. Guvernul a acordat pentru alegerile locale în jur de 350 de milioane de lei. Din acești bani sunt plătite indemnizațiile membrilor birourilor electorale și zona tehnică auxiliară.

La aceste alegeri locale va fi implementat și un sistem informatic ce va monitoriza prezența la vot și va preveni voturile ilegale. Mai exact, fiecare secție de votare va avea un operator de computer. Acesta va scana fiecare carte de identitate și cod numeric al celui care votează. Este verificat imediat și în cazul în care se constatată că a mai votat o dată, automat este trimisă o alertă către un centru de comandă de la Ministerul de Interne.

Primar Suceava alegeri 2016

Autoritatea Electorală Permanentă spune că nu sunt riscuri de blocare ale sistemului, care este devoltat în colbaorare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică.

„Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătura cu secția de votare de unde a venit mesajul, respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, avertiza președintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț.