Primar Piatra Neamț alegeri 2016. Cine a câștigat

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Din primele informații reiese că a câștigat candidatul PNL, Victor Chitic. Potrivit numărătorii paralele a liberalilor, acesta a câştigat funcţia de primar cu 35 la sută dintre voturi.

Pe poziţia secundă s-a clasat deputatul Liviu Harbuz, din partea PSD+UNPR, cu 27,5 la sută, în timp ce poziţia a treia este ocupată de deputatul Cătălin Drăguşanu, din partea ALDE, cu 14 la sută. Pentru Consiliul Local Piatră Neamţ, PNL a obţinut 30 la sută, adică 9 mandate, PSD a întrunit 29 la sută din voturi, adică 8 mandate, ALDE are 10 la sută, adică 3 mandate iar PMP a obţinut puţin peste 9 la sută, adică 3 mandate.

Astfel, PNL şi PMP vor reuşi să formeze o majoritate de 12 voturi faţă de PSD şi ALDE care au 11 voturi în Consiliul Local Piatră Neamţ. Dragoş Chitic a fost din decembrie 2014 primar interimar la Piatră Neamţ, în urmă demisiei din funcţie a fostului edil, Gheorghe Ştefan. La Consiliul Judeţean, PSD are 18 mandate iar PNL are 17 mandate.

Primar Piatra Neamț alegeri 2016. Candidati:

Municipiul Piatra-Neamt Partidul National Liberal Chitic Dragos Victor
Municipiul Piatra-Neamt Candidat Independent Cociorba Traian
Municipiul Piatra-Neamt Partidul Alianta Liberalilor Si Democratilor Dragusanu Vasile-Catalin
Municipiul Piatra-Neamt Partidul Miscarea Populara Dulama Laurentiu-Cristinel
Municipiul Piatra-Neamt Partidul National Democrat Fratila Valerica
Municipiul Piatra-Neamt Alianta Electorala PSD+UNPR Harbuz Liviu
Municipiul Piatra-Neamt Candidat Independent Ignat Andrei
Municipiul Piatra-Neamt Partidul M10 Monda Ana
Municipiul Piatra-Neamt Partidul Romania Unita Roca Constantin-Florin
Municipiul Piatra-Neamt Partidul Social Romanesc Simionica Aurelia
Municipiul Piatra-Neamt Partidul National Taranesc Crestin Democrat Tomulet Cristian

Primar Piatra Neamț alegeri 2016

Peste 18 milioane de români sunt așteptați să-și voteze edilii pentru următorii patru ani. Dintre aceștia peste 230.000 sunt tinere de 18 ani, iar aproape 5.300 de persoane au vârsta de 100 de ani și peste. Potrivit sondajelor de opinie, prezența la vot la alegeri locale de anul acesta ar fi de aproximativ 50%.

Ca o comparație, la alegerile locale din 2012 au fost fost la urne 56,39% din cei înscriși pe listele electorale. Cei din mediul rural au participat, în procente, cu 15% mai mulți decât votanții din mediul urban.

Alegătorii își pot exprima votul în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați. Dacă nu știți exact secția la care trebuie să votați, puteți verifica pe siteul Registrului Electoral. https://registrulelectoral.ro/

Primar Piatra Neamț alegeri 2016

Candidaturile au fost depuse între 11 și 26 aprilie, iar campania electorală s-a desfășurat între 6 mai și 4 iunie. Guvernul a acordat pentru alegerile locale în jur de 350 de milioane de lei. Din acești bani sunt plătite indemnizațiile membrilor birourilor electorale și zona tehnică auxiliară.

La aceste alegeri locale va fi implementat și un sistem informatic ce va monitoriza prezența la vot și va preveni voturile ilegale. Mai exact, fiecare secție de votare va avea un operator de computer. Acesta va scana fiecare carte de identitate și cod numeric al celui care votează. Este verificat imediat și în cazul în care se constatată că a mai votat o dată, automat este trimisă o alertă către un centru de comandă de la Ministerul de Interne.

Primar Piatra Neamț alegeri 2016

Autoritatea Electorală Permanentă spune că nu sunt riscuri de blocare ale sistemului, care este devoltat în colbaorare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică.

„Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătura cu secția de votare de unde a venit mesajul, respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, avertiza președintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț.