Primar Craiova alegeri 2016. Cine a câștigat mandatul

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

UPDATE 10:00. Preşedintele executiv al PSD Dolj, deputatul Ion Călin, a anunţat, luni dimineaţă, că social-democraţii au câştigat detaşat scrutinul pentru alegerea primarilor, obţinând 70 de mandate din cele 111, potrivit centralizării paralele a datelor din jumătate dintre secţiile de votare amenajate în Dolj.

„În urmă procesului de numărare paralelă a voturilor realizat de PSD, reiese că, până în acest moment, avem un număr de 70 de primari. Cunoaştem că am pierdut 20. Restul mandatelor de primar se află în diverse faze de numărare sau renumarare a buletinelor de vot”, a spus Călin.

Potrivit sursei citate, pentru municipiul Craiova, primarul Lia Olguţa Vasilescu conduce detaşat după centralizarea a mai mult de jumătate din numărul secţiilor de votare, respectiv cu peste 60 la sută din voturile exprimate.

„La Consiliul Local Municipal, înregistrăm tot în jur de 60 la sută, ceea ce înseamnă un număr de 19 mandate din 27, în timp ce la Consiliul Judeţean Dolj bifăm un scor asemănător, de 60 de procente. În acest caz, suntem în situaţia că în consiliul judeţean să acceadă doar două partide, PSD urmând să beneficieze de 27 de mandate din cele 37”, a mai afirmat preşedintele executiv al PSD Dolj, deputatul Ion Călin.

UPDATE 23:30. Actualul primar, Olguța Vasilescu, a câștigat un nou mandat de primar, potrivit primelor numărători.

Primar Craiova alegeri 2016. Potrivit unui sondaj IRES cu privire la intenţiile de vot pentru 5 iunie craiovenii au răspuns că ar vota cu: Lia Olguța Vasilescu – PSD – 42%, Pavel Badea – PNL – 8%, Florentin Gust – PSRO – 3%, Horațiu Buzatu – Partidul Mișcarea Liberală – 2%, Dan-Adrian Cherciu – M10 – 2%, Mircea Năstase – ALDE – 2%, Arthur Andrițoi – PND – 1%, Ionel Pană – independent – 2%, Constantin Miereanu – independent – 1%, Nu votez – 9%, indecis – 17% şi Nu răspund – 13%.

Primar Craiova alegeri 2016

Peste 18 milioane de români sunt așteptați să-și voteze edilii pentru următorii patru ani. Dintre aceștia peste 230.000 sunt tinere de 18 ani, iar aproape 5.300 de persoane au vârsta de 100 de ani și peste. Potrivit sondajelor de opinie, prezența la vot la alegeri locale de anul acesta ar fi de aproximativ 50%.

Ca o comparație, la alegerile locale din 2012 au fost fost la urne 56,39% din cei înscriși pe listele electorale. Cei din mediul rural au participat, în procente, cu 15% mai mulți decât votanții din mediul urban.

Alegătorii își pot exprima votul în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați. Dacă nu știți exact secția la care trebuie să votați, puteți verifica pe siteul Registrului Electoral. https://registrulelectoral.ro/

Primar Craiova alegeri 2016

Candidaturile au fost depuse între 11 și 26 aprilie, iar campania electorală s-a desfășurat între 6 mai și 4 iunie. Guvernul a acordat pentru alegerile locale în jur de 350 de milioane de lei. Din acești bani sunt plătite indemnizațiile membrilor birourilor electorale și zona tehnică auxiliară.

La aceste alegeri locale va fi implementat și un sistem informatic ce va monitoriza prezența la vot și va preveni voturile ilegale. Mai exact, fiecare secție de votare va avea un operator de computer. Acesta va scana fiecare carte de identitate și cod numeric al celui care votează. Este verificat imediat și în cazul în care se constatată că a mai votat o dată, automat este trimisă o alertă către un centru de comandă de la Ministerul de Interne.

Primar Craiova alegeri 2016

Autoritatea Electorală Permanentă spune că nu sunt riscuri de blocare ale sistemului, care este devoltat în colbaorare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică.

„Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătura cu secția de votare de unde a venit mesajul, respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, avertiza președintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț.