Ce s-a întâmplat în prima zi de mandat a lui Donald Trump

donald trump
Donald Trump. Foto: Michael Vadon (Wikimedia Commons)

Donald Trump a ales ca în prima sa zi de mandat să facă o vizită la sediul CIA, într-o încercare de a repara relația cu serviciile de informații, pe care le-a criticat dur în scandalul privind implicarea Rusiei în procesul electoral din Statele Unite.

„Nimeni nu susține mai mult comunitatea de informații și CIA decât Donald Trump. Nimeni”, a spus președintele Trump.

Trump a mulțumit CIA, însă a criticat presa. „Am un conflict permanent cu jurnaliştii, sunt printre cei mai necinstiţi oameni din lume şi au făcut să pară că eu aş avea o dispută cu serviciile de informaţii. Nimeni nu apreciază mai mult ca Donald Trump serviciile de informaţii şi CIA! Nimeni! Extrem de puţini oameni pot face meseria pe care o faceţi voi şi vreau să vă spun că vă susţin complet”, a declarat noul președinte american.

Jurnaliștii au fost criticați și Sean Spicer, noul purtător de cuvânt al Casei Albe. În prima sa conferință de presă, acesta a spus că presa nu a relatat corespunzător ceremoniile de învestire ale lui Donald Trump. Spicer a spus că o parte a mass media a mințit cu privire la numărul de participanți.

„A fost cel mai mare public care a urmărit vreodată o învestire, atât de la faţa locului, cât şi în jurul globului. Aceste încercări de a minimiza entuziasmul învestirii sunt ruşinoase şi greşite. El (n.red. – Donald Trump) va transmite mesajul său direct poporului american”, a spus Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Proteste de amploare în Statele Unite

În toate cele 50 de state americane au fost mitinguri de amploare. Protestatarii au manifestat împotriva declarațiilor și acțiunilor rasiste, misogine și xenofobe ale noului președinte american.

Cel mai mare protest a avut loc în capitala federală Washington D.C., unde se așteptau 200 de mii de participanți. Însă au participat 500 de mii de manifestanți, iar mulțimea a trecut inclusiv prin fața Casei Albe, pentru a transmite nemulțumirile direct administrației prezidențiale.

S-au alăturat protestului și vedete precum Madonna, Moby, Barbara Streisand, John Legend, Alicia Keys, Scarlett Johansson sau Natalie Portman.

„Nu te-am votat. Am vrut să te susţin, dar mai întâi îţi cer să mă sprijini tu pe mine, pe mama, sora, pe cel mai bun prieten al meu, pe femei şi bărbaţi, azi, aici, care sunt nerăbdători să vadă cum măsurile tale drastice le pot afecta viaţa. Sprijin-o pe fiica mea care, din cauza numirilor pe care le-ai făcut, va trăi într-o ţară care merge înapoi şi nu înainte, şi nu va avea dreptul să decidă asupra propriului corp sau viitor, privilegiu de care fiica ta s-a bucurat!”, a fost discursul lui Scarlett Johansson la tribună.

Mitinguri au avut loc și în alte orașe ale lumii, precum Ciudad de Mexico, Londra, Frankfurt, Atena sau Tel-Aviv.

Primele întâlniri oficiale ale lui Trump

Președintele american Donald Trump se va întâlni săptămâna viitoare cu premierul britanic Theresa May, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

„Președintele are programată joi prima întâlnire cu un lider străin, când premierul britanic Theresa May va veni, vineri, în Washington”, a declarat Spicer, însă făcă să clarifice dacă întâlnirea e joi sau vineri.

De asemenea, Trump are în vedere o întâlnire și cu președintele mexican Enrique Pena Nieto, la sfârșitul lunii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.