Prima zăpadă din sezon. Stratul atinge deja 10 cm | VIDEO

prima zăpadă
Foto: Captură YouTube

Prima zăpadă din acest sezon a căzut luni, 24 septembrie, în mai multe zone de munte din țară. A nins la Bâlea Lac, dar și pe frumoasele drumuri montane Transalpina și Transfăgărășan.

Deoarece pe unele porțiuni de șosea zăpada depășește deja 10 centimetri, drumarii au început deszăpezirea drumurilor.

„Colegii noștri de la Districtul Bâlea acționează pe Transfăgărășan de azi dimineața cu un utilaj cu lamă și material antiderapant. Stratul de zăpadă depășește 10 cm pe alocuri dar după deszăpezire va oferii condiții sigure pentru circulație. Totuși, dacă aveți drum pe acolo, să vă asigurați că aveți anvelope de iarnă”, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov.

Administrația Națională de Meteorologie a emis deja astăzi o informare de vreme severă.

Informarea meteo este valabilă de marți, 25 septembrie, de la ora 9.30, până joi, 27 septembrie, la ora 9.00.

În acest interval temperaturile vor fi scăzute, vântul se va intensifica și vom avea chiar și brumă timpurie.

Vremea va fi rece, iar valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, vor fi în general cu 4…8 grade mai coborâte decât normele perioadei, mai informează ANM.

În timpul nopților și al dimineților, local în centrul țării, pe arii restrânse în nord-vestul teritoriului și în dealurile Munteniei și ale Olteniei și cu totul izolat în rest, temperaturile vor coborî sub 0 grade și se va produce brumă.

Imagini cu prima zăpadă din acest sezon:

Prima zăpadă i-a surpins pe turiști îmbrăcați în haine de vară

Prima zăpadă i-a luat prin surprindere pe mai mulți turiști ajunși în județul Gorj, care au rămas blocați în mașini pe șoseaua Transalpina, în masivul Parâng, în căldarea Udrele. Unii dintre ei erau îmbrăcați în haine de vară.

În total, 4 mașini au fost blocate de vremea rea de la munte. Din fericire, salvamontiștii din Gorj au reușit să ajungă la toate cele 4 mașini cu o ambulanță. Turiștii vor rămâne în ambulanță până la deblocarea drumului, când mașinile vor putea pleca.

Drumarii din Gorj acționeaza cu utilaje pentru a desface drumul. Pe carosabil este așternut un strat de zăpadă de 5-10 cm, și pe foarte multe porțiuni s-a format gheață.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.