Prima țară europeană care a atins imunitatea de grup

Foto: Pixabay

Malta a reușit să vaccineze peste 70% din populația adultă cu cel puțin o doză de ser anti-COVID-19, devenind prima țară care atinge pragul necesar pentur imunitatea colectivă.

Malta înregistrează, de o săptămână, doar cazuri izolate de infectare, iar rata de pozitivare a testelor este infimă: doar 0,2%.

Maltezii vor renunța, de la 1 iulie, la purtarea obligatorie a măștii în spațiile publice, dacă situația epidemiologică se va menține în parametrii actuali.

De asemenea, în Malta au început să funcționeze fără restricții pentru cei vaccinați și sălile de forță, dar și bazinele de înot, iar restaurantele se închid, mai nou, la miezul nopții.

Potrivit Reuters, 42% din populația adultă a Maltei a primit și a doua doză de vaccin. Malta a anunțat că va începe și vaccinarea adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, după ce autoritățile europene de sănătate vor aproba vaccinurile pentru această categorie.

O altă țară care se apropie de nivelul de 70%, care ar garanta imunitatea colectivă, este Israel, care a vaccinat peste 61% din populație.

Marea Britanie este la aproape 56%, în timp ce Ungaria a reușit, de asemenea, să vaccineze, cu cel puțin o doză de vaccin, mai mult de jumătate din populația adultă.

Pe de altă parte, România pierde teren în cursa spre ținta de 70%, țara noastră fiind în acest moment la cota 21,5% din întreaga populație care a fost vaccinată cu cel puțin o doză.