Prima țară din lume în care vaccinarea contra COVID-19 a devenit obligatorie

vaccinare obligatorie covid tadjikistan
Foto: geralt / pixabay.com

În Tadjikistan, vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 a devenit obligatorie, anunță Radio Europa Liberă.

Obligația li se aplică tuturor cetățenilor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Autoritățile din această țară au anunțat că oamenii trebuie să își facă o programare la medicul lor sau la o clinică locală pentru a fi vaccinați. Vaccinarea este gratuită.

Până acum, vaccinarea împotriva noului coronavirus este opțională în Tadjikistan.

Autoritățile au mai precizat că scopul vaccinării obligatorii este de a stopa răspândirea bolii în Tadjikistan. De asemenea, le-au cerut cetățenilor care se întorc în Tadjikistan, dar și vizitatorilor, să se izoleze timp de 10 zile, chiar dacă rezultatul testului a fost unul negativ.

Schimbarea strategiei de vaccinare s-a produs în contextul răspândirii rapide a unei noi tulpini de coronavirus în această țară, în ciuda faptului că statisticile oficiale arată că numărul de cazuri noi rămâne scăzut.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe 2 iulie au fost detectate 25 de noi cazuri de coronavirus, iar două persoane au murit. Ministerul a anunțat că pacienții erau infectați cu o nouă tulpină, dar nu au specificat dacă este vorba de varianta Delta, care s-a răspândit deja și în restul lumii.

Potrivit statisticilor oficiale, de la debutul pandemiei, în Tadjikistan s-au îmbolnăvit 13.548 de persoane, iar 92 au murit.

Unii experți independenți au pus sub semnul întrebării aceste date, sugerând că ar putea fi mult mai multe îmbolnăviri și decese.

Ministerul Sănătății a mai menționat că până la 2 iulie au fost vaccinate 280.000 de persoane. Țara are o populație de 9,3 milioane de locuitori.

Foto: geralt / pixabay.com