Prima rectificare bugetară a Guvernului Ludovic Orban. De unde taie liberalii?

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban va efectua azi o rectificare bugetară, în condițiile în care deficitul bugetar pentru 2019 este deja estimat la 4,3% din PIB.

Peste 1,7 miliarde de lei vor merge la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în special pentru plata lucrărilor din PNDL (n.r. – programul creat de Liviu Dragnea). Ministrul de resort, Ion Ștefan, a spus că banii vor merge în teritoriu în ordinea cronologică a înregistrării cererilor de finanțare, fără a se lua în considerație culoarea politică.

Primesc bani și serviciile secrete, peste 25 de milioane în plus la buget, dintre care mare parte se duc la SRI, care oricum primise aproape 400 de milioane în plus la buget la rectificarea făcută în august de Guvernul Viorica Dăncilă.

Cei mai mulți bani, aproape 4 miliarde de lei, vor merge la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în timp ce aproape 3 miliarde de lei vor ajunge la Ministerul Sănătății.

Liberalii n-au uitat nici de religie, majorând cu 28 de milioane de lei alocațiile pentru susținerea cultelor religioase.

Sunt și ministere care pierd bani.

Guvernul Orban a tăiat două miliarde de la Educație și un miliard de la Transporturi și Agricultură.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene pierde peste 300 de milioane de lei, la rectificarea bugetară făcută de liberali, în timp ce de la Secretariatul General al Guvernului se vor tăia 227,5 milioane de lei.