Viorica Dăncilă: Prima declarație publică referitoare la protestele din 10 august

Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro
Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro

Viorica Dăncilă, premierul României, a făcut astăzi prima declarație publică referitoare la protestul reprimat violent de Jandarmerie în data de 10 august.

Ea a făcut această declarație la începutul ședinței de Guvern de joi, 23 august.

„Unii încearcă, din motive strict politice, să alimenteze acest conflict care să scindeze și mai tare societatea. Există tendințe ca această scindare să fie una iremediabilă, iar evenimentele violente din 10 august au demostrat acest lucru”, a spus Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Ea a mai apreciat că după evenimentele din 10 august a fost martora unui asalt împotriva Jandarmeriei, care este o „țintă”: “Pornind de la evenimentele din 10 august, am văzut în aceste zile un asalt împotriva unor instituții alte statului. Prima țintă este Jandarmeria, dar sunt și alte instituții care sunt luate în acest colimator. Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de vreo vină. Dar consider că o persoană sau o instituție poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente”.

„Răspunsul nostru, al Guvernului, la toate aceste procese care au loc în spațiul public, trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat și de responsabil. Spre deosebire de liderii politici ai opoziției, noi nu avem dreptul să cedăm și să intensificăm această dezbinare, această scindare la nivelul societății”, a mai comentat Viorica Dăncilă.

Premierul a afirmat că Guvernul are treburi mai importante de făcut: „Noi avem responsabilitatea de a asigura o bună guvernare, o guvernare în interesul oamenilor. Iată de ce apelul meu la toți miniștrii, dar și la toți șefii instituțiilor din subordine, este să evite această spirală a conflictului în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câștige puterea în alegeri și care acum încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace nedemocratice. Răspunsul nostru, la toate aceste provocări, trebuie să fie faptele și proiectele concrete pentru români”.

Dăncilă, într-o scrisoare către Comisia Europeană: S-a încercat răsturnarea violentă a Guvernului

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.