Prima reacție. Jandarmeria explică de ce jurnalistul german a fost săltat din piață

jurnalist
Foto: Captură YouTube

Jandarmeria Română a avut o primă reacție în legătură cu jurnalistul german care a fost ridicat în timpul protestului de miercuri, 21 iunie, din Piața Victoriei, și dus la secția de poliție.

Într-un comunicat de presă, Jandarmeria Română arată că Paul Arne Wagner „a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia și conducerea la Secția de Poliție unde a fost sancționat contravențional cu amendă de 500 lei”.

„Pe de o parte, menționăm că, deși persoana respectivă a susținut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripționat „PRESS” nu reprezintă un act oficial”, se mai arată în comunicatul de presă citat de stirileprotv.ro.

„Pe de altă parte, reiterăm faptul că, indiferent de calitatea profesională pe care o are orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat și să respecte indicațiile forțelor de ordine care se află în stradă pentru liniștea și siguranța tuturor cetățenilor”, continuă comunicatul.

După ce a fost eliberat, jurnalistul a povestit ce anume s-a întâmplat: „Am fost ridicat brusc din mulțime în timp ce documentam protestul din Piața Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Mă uit acum la filmări și fotografii și incerc si eu sa înțeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo. (…) În secția de poliție am văzut o harababură. În miezul nopții aproape, jandarmi intrau și ieșeau din camere, alergau, oameni erau aduși, inclusiv oameni bătrâni, cu care „organele” nu știau ce să facă. În acest timp, însuși jandarmul care m-a ridicat, cu niște ochi tulburi și o atitudine extrem de violentă, de brută, a stat doar lângă mine în secția de poliție, deși am spus că este acolo ca să mă intimideze și aș prefera sa iasa. Am fost acuzat de lucruri contradictorii, diferite de la jandarm la jandarm, minciuni, cum că i-aș fi agresat și tot așa. Apoi ceva ciudat s-a întâmplat, și au încercat să ma facă să semnez un avertisment „ca să nu primesc amenda”. Și să plec. Dar eu nu am fost lăsat nici măcar să îl citesc, așa că nu am putut semna!”.

Aseară, jandarmii au condus la secția de poliție 6 persoane, în vederea identificării acestora și luării măsurilor legale. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 7.500 lei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.