DNA, după decizia CCR: „Este momentul să tragem un semnal de alarmă”

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

Departamentul Național Anticorupție (DNA) a transmis astăzi un prim punct de vedere după ce judecătorii Curții Constituțioanale au decis ieri că președintele Klaus Iohannis trebuie să o demită pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Comunicatul de presă al DNA:

„În contextul discuțiilor generate de comunicatul emis de Curtea Constituțională a României (C.C.R.) la data de 30 mai 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită punctul de vedere exprimat de procurorii D.N.A.

Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției. Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Miercuri, 30 mai, Curtea Constituțională a României a anunțat că a existat un conflict între puterile statului (Președinție și Guvern) și că președintele României Klaus Iohannis trebuie să o demită pe șefa DNA.

Iată și comunicatul de presă al Curții Constituționale:

„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. 2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

CCR a trimis comunicat: Iohannis trebuie să o demită pe Kovesi

Decizia Curții Constituționale: Kovesi trebuia demisă de președintele Iohannis

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.