Prima reacție din PSD la adresa protestului de duminică

FOTO: cdep.ro
FOTO: cdep.ro

Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a declarat că protestele de aseară ar trebui asumate de cineva. De asemenea, acesta e de părere că într-o democrație nu există proteste spontane.

„Ce mi se pare nefiresc că protestele nu sunt asumate și în mod oficial, de către cei care le organizează. Câtă vreme o manifestare de dimensiunea asta, dacă nu e asumată de nimeni și ea totuși are loc, ce să înțeleg? Nu că există cineva în spatele lor, în culise? Într-o democrație, notiunea de miting spontan este destul de discutabilă”, a declarat Marian Neacșu.

Peste 40.000 de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară. Numai în București au fost aproximativ 25.000 de oameni care au plecat într-un marș de la Guvern la Parlament.

Protestul a fost împotriva modificărilor legislative ale coaliției PSD-ALDE în domeniul justiției și economic.

„PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, se arată pe pagina de Facebook a protestului.

Protestatarii contestă și măsurile fiscale care vor fi puse în aplicare începând cu 1 ianuarie. „De la 1 ianuarie, salariații sunt lăsați la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuțiilor, dar și pentru finanțarea sistemului de pensii și cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuțiile, dar și pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile.

De la 1 ianuarie, povara responsabilității sociale va fi dusă doar de către salariați; Promisiunile de măriri salariale pentru bugetari s-au topit în explicații fantasmagorice despre brut și net, în vreme ce creșterile de prețuri sunt evidente pentru oricine, mai puțin pentru decidenții politici; Pensiile noastre sunt în pericol prin reducerea contribuțiilor personale în depozite private în cadrul Pilonului II de pensii;

Bugetul pentru sănătate a scăzut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienților sunt abuzate zilnic; Investițiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare”, se mai spune pe pagina protestului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.