Prima reacție a Patriarhiei pe subiectului acordului MAI – BOR: „Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă”

FOTO: Greatnews.ro
FOTO: Greatnews.ro

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe România, Vasile Bănescu, a declarat că acordul Patriarhiei Române cu Ministerul Afacerilor Interne este unul „interinstituțional, oficial și public”, iar „Biserica nu ia deciziile, ea doar le respectă”.

„Este firesc, în calitate de creştini şi cetăţeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creştine câteva lucruri esenţiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă.

Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei şi îi ajută concret pe cei afectaţi. Până în acest moment, cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica şi mai departe”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt al BOR a spus anterior că acordul Patriarhiei cu MAI este, „în conținutul său, până la ultima literă, în consonanță cu toate reglementările stării de urgență în vigoare”.

De asemenea, Vasile Bănescu a mai spus și că Poliția Română urma, pe lângă asigurarea protecției, să facă „un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimă tăcut recunoștința”.

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație înaintea unei întâlniri cu membrii echipei care gestionează situația crizei provocate de coronavirus și a spus că este împotriva acordului dintre MAI și BOR.

„Este regretabil să observăm că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se întâmplă și cu un așa zis acord între MAI și BOR. Probabil intențiile sunt foarte bune dar nu s-a înțeles ce se dorește acolo. Nu este cazul să ne relaxăm. Explicațiile care s-au dat au fost foarte optimiste”, a declarat președintele Iohannis, care a mai precizat că îi va cere premierului să revină asupra acestui acord.