Prima reacție a ministrului Sănătății după ce a apărut un nou fals medic, chiar într-un spital de stat

sorina pintea ministerul sănătății
Foto: Pagina de Facebook Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat că Raluca Daniela Bîrsan nu este medic rezident și că și-a falsificat diploma de licență.

Cazul tinerei de 30 de ani a fost dezvăluit de ziarul „Libertatea”, care a scris astăzi că femeia lucrează ilegal ca voluntar în Spitalul Județean Ilfov, deși nu este medic rezident și a prezentat o diplomă falsă.

„Documentul prezentat referitor la faptul că e confirmată ca și medic rezident este fals. Această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidențiat”, a declarat ministerul Sănătății Sorina Pintea.

Mai mult, ea a spus că, din discuțiile purtate cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, „diploma de licență pe care doamna a prezentat-o este de asemenea falsă”.

În plus, Spitalul Județean Ilfov nu avea voie să încheie un contract de voluntariat direct cu Raluca Daniela Bîrsan deoarece din anul 2014 statutul voluntarului s-a schimbat în România, iar legea nu permitea încheierea unui contract de voluntariat direct cu o persoană fizică. Pentru a fi legal, ar fi trebuit ca acel contract să fie încheiat între spital și o organizație-gazdă.

„Contractul de voluntariat încheiat în 12 martie 2018 este semnat de un consilier juridic, care nu știa că în 2014 a fost aprobată o lege care reglementează activitatea de voluntariat în România”, a declarat Sorina Pintea.

În ceea ce privește contractul de voluntariat, acesta nu îi permitea Ralucăi Bîrsan să presteze activități medicale la patul bolnavului (sursele citate de ziarul „Libertatea” au menționat că Raluca Bîrsan a fost prezentă inclusiv în blocul operator și a cusut paciente care născuseră).

„Noi vom face o plângere penală pentru fals”, a mai spus ministrul Sănătății.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.