Prima reacție a lui Tudorel Toader după raportul critic al Comisiei de la Veneția

Tudore Toader FOTO: Gov.ro
Tudore Toader FOTO: Gov.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că a elaborat un proiect de modificare a legilor justiție și proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Veneția, însă Comisia specială din Parlament condusă de Florin Iordache „a dezbătut și adoptat” forma actuală.

„Simple precizări referitoare la elaborarea legilor justiției! Ministerul justiției a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției. Concomitent, pe un număr de 18 pagini, ministerul justiției a elaborat și proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Veneția.

Pe data de 25 octombrie 2017, în cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele două documente. Ulterior, au fost promovate trei inițiative parlamentare de modificare a legilor justiției, care au fost dezbătute și adoptate”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Comisia de la Veneția a recomandat autorităților din România să reexamineze, în proiecte de lege din domeniul justiției, modul prin care sunt numiți și revocați magistrații de rang înalt. Mai exact, aceștia recomandă să fie menținute rolurile instituțiilor precum președiniția și Consiliul Superior al Magistraților.

De asemenea, Comisia de la Veneția mai recomandă autorităților din România să „reevalueze propunerea privind înființarea unei secții speciale pentru investigarea faptelor comise de judecători și procurori; apelarea la procurori specializați, împreună cu prevederi procedurale eficiente, pare a fi o alternativă potrivită în această privință”.

Se mai cere și renunțarea la schema de pensionare anticipată dacă nu pot să asigure că aceasta nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.